ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Indikátor 6 - Magas vérnyomás gondozása

 

Indikátor 6

 Magas vérnyomás gondozása

GONDOZÁSI TEVÉKENYSÉG/HOSSZAN TARTÓ GYÓGYSZERES KEZELÉSEK

 

A háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 50-65 év közötti biztosítottak közül, azok aránya, akik a magas vérnyomáscsökkentő szert váltottak ki legalább 4 alkalommal az elmúlt 12 hónapban (azért legalább 4 alkalommal, mert itt a 3 hónapos gyógyszerfelírásra is gondoltak).

 

A hypertoniás betegek eloszlásának vizsgálata után, amennyiben egyenletesnek mondható az eloszlás az egyes praxisok között, területi átlag alapján vizsgálható a gyógyszerfelírás. Egy TAJ számot az elmúlt 12 hónap során csak egyszer vesz figyelembe a rendszer. Ezt a mutatót csak felnőtt és vegyes praxisokban mérik.

  

Figyelem! A patikák csupán a támogatott vény kiváltásokat jelentik az OEP felé, ezért előfordulhat, hogy valakinek 0-ás lesz az indikátora, ha pl. a támogatás nélküli CONCOR készítménnyel gondozza a betegeit.

A magas vérnyomást csökkentő gyógyszerek ATC kódjai a következők: C02; C03, C04, C05, C07, C08, C09.

 

VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐT SZEDŐK ARÁNYA = HSZ mv / BB50-65  * 100

 

HSZ mv: adott háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 50 és 65 év közöttiek közül az elmúlt 12 hónapban legalább 4-szer magas vérnyomáscsökkentőt kiváltók száma

BB50-65: adott háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 50 és 65 év közötti biztosítottak

Adatforrás: Patikai gyógyszeradatok

 

 

Szakmai információk Dr. Kőrösi László (OEP Alapellátási Főosztály) előadása alapján: 

 

Napjainkban a kardiovaszkuláris megbetegedések jelentős haláloki tényezők és egyben a legnagyobb népegészségügyi problémát jelentik.

 

A megbetegedések egyik leggyakoribb rizikófaktora a magas vérnyomás.

 

Mivel a háziorvosi szolgálatok folyamatos ellátást nyújtanak a hozzájuk bejelentkezett biztosítottak részére, így a nagy előfordulási gyakoriságú betegségek, mint a magas vérnyomás aktív felkutatása, a betegek folyamatosan ellenőrzött hatékony gyógykezelése, leginkább a háziorvosok kompetenciájába tartozik.

 

Az indikátor vizsgálatával a cél annak feltárása, hogy a már diagnosztizált magas vérnyomásban szenvedő betegek folyamatosan megfelelő gyógyszeres kezelésben részesülnek-e.

 

Nem a hypertonia diagnózissal szereplő betegek száma számít.

 

Óriási az orvos szerepe a megfelelő kommunikációban, a compliance javításában, a gondozásban.

 

Nem elég a hypertonia diagnózisának a felállítása, hanem csak a valóban gondozásba, kezelésbe került betegek aránya számít.

 

Az indikátoralapú teljesítményértékelési rendszer további fejlődési lehetősége: pl: a célértéket elérő betegek aránya.