ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Indikátor 1 - Influenza elleni védőoltás indikátora

 

Az Influenza ellenei védőoltás indikátor azt mutatja meg, hogy az adott háziorvoshoz bejelentkezett 65 év feletti biztosítottak közül milyen arányban kaptak a betegek influenza elleni védőoltást az elmúlt 12 hónapban. Egy TAJ számot a rendszer csak egyszer vesz figyelembe az elmúlt 12 hónap alatt. Ezt a mutatót csak felnőtt és vegyes praxisokban mérik.

Influenza elleni védőoltásban részesültek aránya = HSZ Influenza / BB65+ x 100
 
HSZ Influenza: az elmúlt 12 hónapban, az adott háziorvoshoz bejelentkezett influenza elleni védőoltásban részesült 65 év felettiek száma.
 
BB65+: adott háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett összes 65 év feletti biztosított.
 
Adatforrás: B_300-as rekordkép B_312-es adatsora.
 
Szakmai információk:
Az influenza elleni védőoltást az OECD országokban a 65 év felettieknek átlagosan 55,3%-nak adták be (2005-ben). Az influenza elleni védőoltásban a nemzetközi összehasonlítás alapján a legtöbbet oltó országok aránya a 65 év feletti lakosság körében közel 70%. Ezeket az eredményeket Magyarországon célértéknek tekintjük. Ez lehet a rendszer távlati célja.
 
 *Az influenza olyan fertőző betegség, melynek szövődményei főként a legyengült védekezőképességű embereket, illetve a gyermekeket, kismamákat és időseket fenyegetik. 
 
*Emellett különösen nagy kockázatot jelentenek a krónikus alapbetegséggel élők körében, akik közt nagy számban vannak időskorúak is.
 
*Az influenza vírus szövődményeként könnyen légzőszervi megbetegedések (tüdőgyulladás) léphetnek fel, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek a kockáztatott csoport körében.
 
*Szükséges ezért az időskorú lakosság influenza elleni védőoltása, ennek mérése illetve ösztönzése.
 
*Fontos az egyén védelme, de ettől csak a közösség védelme fontosabb.
 
*Ha a kórokozó megfertőz egy embert, az öt-tíz embert fertőz meg, akik újabb öt-tíz embert fertőzhetnek meg. A fertőzöttek száma így exponenciálisan nőhet.
 
*Ha védőoltással megvédünk egy embert a fertőzéstől, megvédjük a környezetében lévőket is, hiszen őket sem fertőzi meg és ők sem tudják továbbadni.
 
*A kórokozótól védett emberek száma exponenciálisan nő.