ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

ProDoki Plus 5.17 - nyári frissítő koktélunk

 

29/2010. (V. 12.) EüM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet módosításáról

2010. augusztus 1-től változik a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapítása. A jogszabályban felsorolt minden egyes feltételt orvos-szakmai irányítással megfeleltettük – ahol egyértelmű volt – az adott betegségekhez tartozó BNO kódokkal, így ahol „megfogható” a BNO kód, bizonyos segítő automatizmusok segítik majd Felhasználóink munkáját.

A ProDoki a jogosítvány alkalmassági kiállításakor tehát mentésnél ellenőrzi, hogy az adott beteg gondozási lapján, a szakrendelés beutalóján és kórházi beutalóján, a kórházi diagnózisok, valamint az Anamnézis lap Felnőtt betegségek oldalán nyilvántartott BNO kódok között szerepel-e olyan diagnózis, mellyel a jogszabály szerint adott szakrendelés véleményének kérése indokolt. Amennyiben szerepel, erre figyelmeztetni fog a program. Természetesen csak azon diagnózisokat tudjuk itt figyelni, melyek egyértelműen megfeleltethetőek voltak a jogszabályban szereplő betegségeknek.

A módosított jogszabály teljes szövegét a ProDokiban a Protokollokból, valamint a Vegyes – Egyéb funkciók – Jogosítvány érv. ablakban lévő 2010. augusztus 1-től hatályos módosítások új nyomógombbal is elérhetővé tettük kedves Felhasználóink részére.  

 

A Keresőképtelenség Heti Jelentés készítésének szabályai

A fenti címmel ellátott figyelemfelhívó dokumentum az elmúlt években leadott heti táppénzjelentésekben leggyakrabban előforduló hibákat tartalmazta. Annak érdekében, hogy a jelentések tartalmilag is megfeleljenek a jelenlegi szabályozásnak, tehát a hibásan adminisztrált táppénzes eseteket elkerülhessük, az 5.17-es verzióba a következő ellenőrzéseket építettük be (csak figyelmeztet, nem tilt):

· A Táppénzes kartonon (hasonlóan a Megjelenési lapon történő ellenőrzéshez) kitöltött diagnózis kódokat a beteg nemére és életkorára is ellenőrzi a program, pl. férfinél nem lehet O2690 – Veszélyeztetett terhesség vagy nőnél N4000 – Prosztata túltengés.  

· 12 éven aluli gyermekek esetén a Keresőképtelen személy jele mezőbe automatikusan az Anya, a Táppénz jellege mezőbe a Beteg gyermek ápolása elem kerül. Természetesen módosítható a felajánlás.  

· Ha korábbi dátumtól vesszük fel táppénzre vagy írjuk ki a beteget táppénzről, mint az aktuális hét, figyelmeztetni fog a program.

· Amennyiben a Táppénzes kartonon piros színű az OEP ajánlás nyomógomb felirata, az adott BNO kódhoz tartozik OEP ajánlás, mely az adott betegségre – a beteg munkakörétől függően – meghatározott táppénzes napok számát tartalmazza. 

· A tüneti vagy leíró diagnózisokat (Z, W, X, R, Y) ne használjuk keresőképtelenség okaként.

  

9/2010. (III. 18.) EüM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról szóló 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet módosításáról

A jogszabály módosítás értelmében a Vegyes – Sablonok – Dokumentumok – Lőfegyver ablakot több oldalra bontottuk: az Orvosi vizsgálat fülön kitölthetjük a vizsgálatra vonatkozó adatokat. Előzetes vizsgálatnál a Státusz fülön lévő adatokat is ki kell töltenünk. A mentés után a ProDoki a jogszabályban meghatározott tartalommal nyomtatja a Lőfegyver alkalmassági véleményt.

 

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

A fentieken kívül természetesen több, más apróbb fejlesztés is készült Felhasználóink kérésére, melyekből néhányat az alábbiakban szeretnénk felsorolás jelleggel, röviden megosztani Önökkel:

·         A dátum mezőkön meghívható naptárban a fókusz az aktuális dátumon áll.

·        A Jogosítvány érvényesítés ablakban meghosszabbítottuk a kategória mezőt.

·         A Törzskartonon lévő állampolgárság kódot manuálisan, kézzel és jobb egérgombbal, listából is rögzíthetjük. Amennyiben manuálisan töltjük ki, a program az állampolgárság kód helyességét is ellenőrzi, így nem fordulhatnak elő a Tételes jelentésben erre visszavezethető hibák.

·        A Közgyógy igazoláson a magisztrálisok esetében fordult elő, hogy nyomtatásban rövid volt a napi hatóanyag mennyiség oszlop, ezt is meghosszabbítottuk.

·         A VegyesAdatkarbantartásKijelentkezett adatok átvitele menüben pótoltuk a következő adatok áthozatalát:

          1 hónapos életkori státuszlap

          6 hónapos életkori státuszlap

          elvégzett szűrővizsgálatok

          közgyógyigazolvány száma és érvényessége

·         A Gyógyszerlista ablakban az SE csoportok nyomógombra kattintva az ISO kódokat megjelenítő rész hosszússágát is megnöveltük, így ha hosszú az ISO kód, az utolsó pár karakter is látszani fog szűkítéskor.

·         A VegyesBeállításokÁltalános menü Vény fülén, a Szakorvosi javaslat lejárata utáni figyelmeztetésnél mostantól beállítható akár 3 jegyen is a napok száma.

·        Állandó gyógyszer felírásakor, amennyiben módosítottam az eredeti (az Állandó listában gyógyszerhez tartozó) BNO kódot, mostantól visszatárolódik az új BNO kód az Állandó listába. Amennyiben nem szeretnénk visszatárolni, mert csupán eseti jelleggel változtattuk meg, vegyük ki az Á oszlopból a pipát, és ezután kattintsunk a Mentés vagy Nyomtatás gombokra.

·         Ismét új intézményi adatbázis (GYOGYINFOK) frissítést publikált az OEP. Az intézményi azonosítókat tartalmazó adatbázisban több száz intézményi azonosító törlésre került és jelentős számban új kódok is jelentek meg. Azon intézmény kódok esetén, melyeket esetleg eddig használtak Felhasználóink, és időközben törlésre kerültek, a ProDoki szöveges üzenetben fog tájékoztatást küldeni (csupán figyelmeztet és nem tilt).

·         A függőleges irányítópulton alulról a 3. ikonra kattintva meghívható, Protokollok ablakban érhetik el kedves Felhasználóink az "OEP által finanszírozott betegszállító szolgáltatók listája" és a "Betegszállító szolgáltatók területi ellátási kötelezettsége" című dokumentumokat is.

 

Kedves Felhasználóink!

A ProDoki 5.17-es változatát  június 30-án, szerdán szeretnénk publikálni a 2010. július 1-től hatályos gyógyszer és segédeszköz törzs, valamint Eü. Rendeletek kíséretében.

Köszönjük az új verzióhoz nyújtott megtisztelő támogatásukat és bizalmukat.

A jövőben is örömmel várjuk kérdéseiket, észrevételeiket.

További jó munkát, kellemes nyaralást, tartalmas kikapcsolódást, szép napokat, heteket kívánunk:

a ProFix munkatársai