ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A migrén magában rejtheti az infarktus és az agyvérzés veszélyét is

 

A tekintélyes New York-i Yeshiva Egyetem Orvosi karának munkatársai egy közel tizenkétezer, 18 és 80 év közötti ember bevonásával végzett, átfogó és reprezentatív felmérés eredményeként jutottak a fenti következtetésre.
A tanulmány fő üzenete a migrénes betegek és orvosaik számára – mondja dr. Ertsey Csaba neurológus, a Magyar Fejfájás Társaság elnöke -, hogy a migrén kezelése mellett külön figyelmet kell fordítani az esetlegesen szintén meglévő kardiovaszkuláris rizikófaktorok, a diabétesz, a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterinszint, illetve az elhízás felderítésére és kezelésére.


Megijedni azért nem kell – még akkor sem, ha az ún. aurával járó migrén esetében a szívrohamra való hajlam nem is kétszer, hanem háromszor magasabb, mint a görcsös fejfájásrohamok nélkül élők esetében -, ugyanis szerencsére az összes érintettség akár infarktusról, akár stroke-ról legyen szó, a migréneseknek mindössze 2-4 százalékát érintheti.
Viszont már csak emiatt a veszélyeztetettség miatt is érdemes minél előbb kideríteni, hogy akinek rendszeresen fáj a feje, az „csak” fejfájós-e, azaz önálló fejfájás-betegsége van- e, vagy valamilyen más betegség kísérőtüneteként jelenik- e meg nála ez a kellemetlen érzés.

Az önálló fejfájások közül – súlyosságát és előfordulási gyakoriságát tekintve – a többnyire féloldalon jelentkező, lüktető, mozgásra fokozódó, esetleg hányingerrel, hányással, fény- és hangérzékenységgel jelentkező migrén a legfontosabb. Felléphet akár havonta többször, de jóval ritkábban is. Kezeletlen esetben a migrén általában 4 órától akár 3 egész napig eltarthat – a mérsékelten súlyostól az elviselhetetlenség szintjéig terjedő fájdalommal, ami mind a munkavégzést, mind a legegyszerűbb hétköznapi teendők elvégzését is gátolhatja.

Pedig szenvedni felesleges, hiszen van korszerű terápiás segítség. Érdemes a háziorvos beutalójával minél előbb felkeresni az országban működő mintegy 30 fejfájás centrum valamelyikét. Itt hozzáértő neurológus szakorvosok – a migrén diagnózisának felállítását követően– hatékony rohamgyógyszert, azaz a már meglévő fejfájást megszüntető készítményeket tudnak adni a betegnek, amelyek hatékonyan csökkentik a fájdalmat, az émelygést, a fény- illetve hangérzékenységet. A diagnózis után ezt a háziorvos is felírhatja. Azoknak, akiknél nagyon sűrűn jelentkeznek a migrénes rohamok, ajánlottak a megelőző gyógyszerek is, illetve azolyan életmódbeli változtatások (következetes napirend szerinti életvitel, egyes kiváltó ill. provokáló faktorok kerülése, rendszeres, pihentető alvás, stb.),amelyek ugyancsak a rohamok számát mérséklik.

 

Forrás: eletmod.hu