ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Számítógép csere a ProDoki vonatkozásában

Vannak olyan elemei is a számítógépnek, amelyek cseréje csak más alkatrészekkel együtt lehetséges. Ekkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a költséges javítás helyett ne vegyünk-e inkább egy teljesen új gépet.

Az első, ami eszünkbe jut ilyenkor: mi lesz az adatainkkal?
A ProDoki program tekintetében egyszerűbb a helyzet, mint sok más Windows-hoz telepíthető alkalmazás esetében. A legfontosabb, hogy a programunknak nincs Windows-os összetevője, nem kell újratelepíteni. Az új gépünkre – ha már működőképes – akkor egy egyszerű másolással átvihetjük háziorvosi rendszerünket, és szinte már azonnal használható is. A másoláshoz használhatunk CD-t, DVD-t, vagy pendrive-ot, sőt akár hálózatot is.

 

Nézzük lépésről-lépésre!

 

1. Lementés a régi számítógépről:
A ProDoki-t elindító parancsikonra jobb gombbal kattintva, a megjelenő menüben a ‘Tulajdonság’ menüpontot ballal kiválasztva megjelenik egy ablak. Ebben az ablakban a ‘Cél:’ sorban megnézhetjük, hogy pontosan hol található a programunk számítógépünkön.

Ha az útvonal megvan, akkor egy fájlkezelő segítségével (Sajátgép-Intéző/XP/, Számítógép/Vista, Win7/, Total Commander) keressük meg a ProDoki könyvtárat. Érdemes megnézni a méretét, hogy lássuk, mekkora helyet foglal. Ehhez jobb gombbal kattintsunk a könyvtár nevére, majd a menüben a ‘Tulajdonságok’-at kell kiválasztanunk. Az megjelenő ablak közepén a ‘Méret:’ után zárójelben látható szám ad tájékoztatást. A könyvtárunk méretének megfelelően válasszuk ki az adathordozót.

CD-re 700 MB, DVD-re 4,7 GB, pendrive-ra pedig az eszközön feltüntetett adatmennyiség fér rá. CD/DVD-re másolást csak akkor tudunk kezdeményezni, ha gépünkben található az ezeket írni képes eszköz és program is. A legegyszerűbb, ha sikerül egy megfelelő méretű pendrive-ot szereznünk.

A ProDoki könyvtáron kívül érdemes még a ProHTML és a Webdoki könyvtárat, valamint a mentéseinket (data.rar) tartalmazó könyvtárat is átmásolni, ha van. A mentés könyvtárunk helye a ProDoki-n belül a Vegyes/Napi mentés ablakot megnyitva a ‘Könyvtár:’ felirat után olvasható. Ha van szkennelt leletünk vagy elektronikusan fogadott leletünk, és nem a ProDoki-n belül tároljuk őket, akkor ezeket a könyvtárakat se felejtsük el átmásolni.

 

A leggyorsabb módszer az, ha a pendrive-ot csatlakoztatjuk gépünkhöz, majd egy fájlkezelővel kikeressük az előbb említett könyvtárakat. Mivel a teljes könyvtárat másolnunk kell, ehhez a mappa nevére jobb gombbal kattintsunk, és a megjelenő menüben a ‘Küldés’-t kiválasztva megjelennek a meghajtóink. Itt látható a cserélhető lemezünk neve és betűjele is, és erre bal gombbal kattintva "elküldjük", vagyis elindítjuk a másolást. Minden könyvtárral, amit kiválasztottunk, ez a teendő.

Nagyon fontos, hogy legyen elég szabad hely a pendrive-on, mert csak így tudunk minden könyvtárat átmásolni.

 

2. Másolás az új gépre:
Ha elkészültünk az adathordozóra másolással, akkor távolítsuk el a "kütyüt", majd csatlakoztassuk az új számítógépünkhöz. Egy fájlkezelő segítségével nyissuk meg a cserélhető lemezünket, ahol ott lesz az összes korábban átmásolt mappánk. Itt jobb gombbal kattintsunk a másolni kívánt mappa nevére, majd a ‘Küldés’ -t lenyitva válasszuk ki a megfelelő merevlemezes meghajtót. Ezzel elindítjuk a másolást. Lehetőleg az új gépen is ugyanolyan formába kellene felmásolni a könyvtárakat (azonos legyen az elérésének útvonala), mint a régi gépen volt. Pl.: ha a régi gépen a C:Prodokidoki.exe útvonal szerepelt, akkor az új gépen is a C: megható főkönyvtárába másoljuk be a ProDoki-t. Ha minden könyvtárat felmásoltunk a merevlemezre, parancsikont kell létrehoznunk a program futtatásához.
 

3. Parancsikon létrehozása:
A Windows asztalon jobb gombbal kattintunk arra az üres területre, ahol szeretnénk, hogy megjelenjen az ikon. A menüben vigyük rá az egeret az ‘Új’ elemre, majd bal gombbal kattintsunk a ‘Parancsikon’ menüpontra.

A megjelenő ‘Parancsikon létrehozása’ ablakban a ‘Tallózás’ gombra kattintva először keressük meg azt a merevlemezes meghajtót, ahová a programunkat másoltuk, majd a ProDoki könyvtárát, és azon belül a doki.exe nevű fájlt. Bal kattintással jelöljük ki, majd kattintsunk az ‘OK’ gombra. Ezután visszakapjuk a ‘Parancsikon létrehozása’ ablakot, benne a teljes útvonallal. Ha minden rendben, akkor a ‘Tovább’ gombra kattintva megadhatjuk a parancsikonunk nevét, majd a ‘Befejezés’-t kiválasztva el is készül a parancsikon. Ezzel már a szokásos módon elindíthatjuk programunkat.

 

Ha a ProDoki-hoz Pronet is tartozik, akkor annak is létre kell hoznunk egy parancsikont. Minden ugyanúgy történik, mint az előbb, csak ebben az esetben a pronet.exe nevű fájlt keressük meg tallózáskor.
A programot elindítva a Vegyes menü/Beállítások/Általános ablak Vény fülére kattintva válasszuk ki a már feltelepített nyomtatókat, majd próbáljunk receptet nyomtatni. Ha vonalkód helyett furcsa karakterek jelennek meg a recepten, akkor a Vegyes/Adatkarbantartás/Vonalkód betűtípusa menüpontot elindítva telepíthetjük a betűkészletet. Vista és Win7 rendszerekben ez nem biztos, hogy sikerül, de kézzel ekkor is telepíthető, a Vezérlőpult / Betűtípusok segítségével. Ide a ProDoki főkönyvtárában található code128 betűkészletet kell betelepítenünk.

 

Ha a fent leírtakkal kapcsolatban bármilyen kérdésük merülne fel, keressék ügyfélszolgálatunkat a 62/248-302 vagy 62/534-965 telefonszámokon!