ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Évente 42 ezer magyar kerül kórházba stroke miatt

"Elengedhetetlenné vált a társadalom tájékoztatása, mivel az elmúlt években is közel háromszor magasabb volt hazánkban a stroke halálozási aránya, mint a környező országokban, például Ausztriában" – hangsúlyozta dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke.
A hazai statisztikai adatok alapján a társaság úgy gondolja: tudatosítani kell az emberekben, hogy a stroke kimenetele nagyban javítható, a leépülés megelőzhető. Azonban mindez csak abban az esetben történhet meg, ha a kezelés legfeljebb három órán belül érkezik.
Az Országos Egészségbiztosító Pénztár 2005-ös adatai szerint a hétvégi (szombat, vasárnapi) napokon jelentősen kevesebb beteget vettek fel stroke miatt, ezt egy hétfői csúcs követi, majd a hét során fokozatosan csökken az akut stroke miatt kórházba szállított betegek száma. Ez annyit jelent, hogy az agyi érkatasztrófán átesett betegek nagy része figyelmen kívül hagyja a jeleket és nem fordul rögtön szakszerű segítségért, megvárja a hét elejét, amikor már el tud menni a háziorvoshoz, nem is gondolva arra, hogy ezzel milyen kárt okozhat magának, hozzátartozóinak és a társadalomnak. "Éppen ezért a Társaság az Országos Mentőszolgálattal karöltve igyekszik felhívni az emberek figyelmét arra, hogy amint a szélütés tüneteit észlelik, azonnal hívják a mentőket".

Forrás: www.lifenetwork.hu