ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Windows 7

 

Minimum hardver követelmény a Windows 7-hez:
 – Processzor: 1 GHz (32-bit vagy 64-bit)
 – Memória: 1 GB RAM rendszermemória
 – Merevlemez: 16 GB szabad hely – 20 GB amennyiben az Aero témát is használni akarjuk
 – Videokártya: 128 MB RAM – 256 MB RAM amennyiben az Aero témát is használni akarjuk
 – Egyéb: DVD-R/W meghajtó, valamint Internet kapcsolat (frissítések letöltéséhez, aktiváláshoz)

 

A telepítés utáni tapasztalatokról rengeteg publikáció jelent meg a felhasználók blogján és különböző informatikai fórumokon. Szinte mindenki "csodaként" élte meg rendszer feltelepítéshez szükséges időt. Gyakorlatilag egy nem szakember is 30 perc alatt feltelepíthet magának egy már működőképes Win7-es rendszert. A gépben található hardver elemek nagy százalékát felismeri és telepíti, ha nem, akkor az eszközhöz tartozó Vista-driver gyorsan és egyszerűen telepíthető.

 

Itt még nem ért véget a "csodák" sora, mivel a rendszer betöltődési ideje is radikális átalakításon esett át. Egy viszonylag új számítógépen a bekapcsolástól számítva, akár már 10 másodperc alatt is betöltődik úgy, hogy az alkalmazásokat már lehet is indítani. Ezt a két dolgot összegezve kijelenthetjük, hogy a rendszert megfelelően optimalizálták és sokkal gyorsabb működést tudhat magáénak, mint elődei.

A gyorsaságon kívül a felhasználó-központúság is jelentősen nőtt.  Megújultak olyan alapprogramok, mint a számológép, paint, videó lejátszó. Beépítésre került egy monitorfelvevő program is, ezzel videó felvétel készíthető munkánkról, és meggyorsíthatja a hibaelhárítást is. Sticky Notes alkalmazással kiválthatjuk a monitorunk szélére ragaszgatott öntapadós jegyzeteinket. Az asztalon elhelyezhető virtuális matricákra ráírhatjuk feljegyzéseinket. Méretüket, helyüket, színüket mi szabhatjuk meg. A Képmetsző névre keresztelt program egy végtelenül leegyszerűsített képszerkesztő – bármilyen képet nagyon könnyen vághatunk vele tetszőleges formára, és a lényeges elemeit be is karikázhatjuk pár pillanat alatt.
A Start gomb megnyomására megjelenő menü is átalakult, bár sok felhasználónak nem sikerült ezzel megbarátkozni. Természetesen ez is testreszabható.
Ez idáig egyetlen másik operációs rendszerhez sem volt még annyi blogon és fórumon olvasható jó tanács, mint a Win7-hez. Honlapok tömege készült – magyar nyelven is -, melyek hasznos tippeket és trükköket írnak le, mindenki számára érthetően. Lépésről-lépésre elmagyarázva mi a felhasználó teendője, ha valamely átalakítási lehetőség felkeltette az érdeklődését.

 

A Windows szinte teljesen elemeire szedhető és újra összerakható a felhasználó által. Átalakították a rendszerhez érkező frissítések letöltési és telepítési rendszerét is, hogy a lehető legkevesebb energiát vegye el a többi alkalmazás elől, és megkímélje a felhasználókat a munka közbeni lassulástól és újraindítási üzenetek hadától. Akik Vista rendszert használtak, biztosan sokat mérgelődtek a mindig megjelenő és beleegyezést kérő üzenetek miatt. Miután a képernyő elszürkült, a következő üzenet jelent meg: "A ön által indított program, módosítást hajt végre az operációs rendszeren! Biztosan folytatja?". Az elfogadása után azonnal megjelent a következő kérdés: "Biztos benne, hogy tényleg ezt szeretné?". A két felesleges kérdés után sem volt biztos, hogy az általunk elindított program megfelelően fog működni. DE ENNEK VÉGE. A Windows 7-ben beállítható, hogy a rendszer (UAC) mennyire legyen érzékeny ezekre a műveletekre. Akár teljesen ki is kapcsolható. Így, egyetlen kérdés sem fog megjelenni.
 

Összegezve: egy igen jól sikerül programmal gazdagodott az operációs rendszerek világa, amely tényleg az azt felhasználókért van és nem a felhasználó a rendszerért. Azért a sok jó ellenére a rendszer nem tökéletes, vannak hibái, de az elmúlt évek egyik legátgondoltabb fejlesztésének eredménye.
Aki esetleg XP vagy más operációsrendszere újratelepítésén gondolkozik, és megfelelő hardveres háttérrel rendelkezik – elég erős a számítógépe – érdemes elgondolkodnia a Windows 7-re való átálláson.

 

Forrás: saját tapasztalat, origo.hu, wikipédia