ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Internet Explorer - Böngészők széles választéka - ráadás

 

 

 

Internet Explorer

A Microsoft cég böngésző sorozata régóta együtt él, fejlődik az internettel és felhasználóival. Piaci részesedésük a legnagyobb. Ez annak tudható be, hogy a Windows telepítése során automatikusan – a rendszer részeként – települt. A nem informatikus végzettséggel rendelkező felhasználókban – mivel ez egy egyszerű és használható böngésző –  fel sem merült a váltás lehetősége. Az 1.0-ás változata 1995 augusztusában született meg; a felhasználók többsége viszont valószínűleg – a hazai internetezési lehetőség elterjedése miatt is – csak az 5.0-ás változattal találkoztak előszőr, ami  1998 júniusában, az akkor már megjelent Windows 98 alatt került bevezetésre. Legfrisebb változata a 8.0-ás verzió. Ennek béta változata már 2008. márciusától elérhető volt, de a véglegeset csak 2009. márciusában jelentették meg.

 

Pozitívum:
Az Explorer 8 biztonság szempontjából nagyon nagyot lépett előre, a konkurensekhez képest is. Az informatikai világ által is elfogadott – 2009 nyarán elvégzett –  teszteken a Microsoft böngészője szinte minden területen maga mögé utasította az ellenfeleit.

 

Az adathalászati próbán két héten keresztül nyüstölték a böngészőket a felismerés hatékonysága szempontjából:

4. Google Chrome 2      – 26%
3. Opera 10 Beta        – 54%
2. Firefox 3            – 80%
1. Internet Explorer 8  – 83%

 

Igaz az 1. és 2. helyezett között nem jelentős a különbség, de következő próba eredménye lesz igazán megdöbbentő. Második körben a böngészőket a rosszindulatú programok felismerése terén vizsgáztatták. Itt is a felismerés és  blokkolás hatékonysága volt a mérvadó:

4. Opera 10 Beta        –  1% 
3. Crome 2              –  7%
2. Firefox 3            – 27%
1. Internet Explorer 8  – 81%

 

A biztonság mellett számos, az internetes keresgélést ismét élménnyé alakító újdonság is megjelent a legfrissebb böngészőben. A program és a lapok megjelenítésének sebessége is megfelelő lett. A FireFox böngészőjéhez hasonlóan fülecskéken nyílnak meg az új lapok, színek szerint csoportosítva, hogy tudjuk melyik lapról nyitottuk meg. A régi és nehézkes keresési funkció is megváltozott fix helyen az ikonsor alatt jelenik meg és a keresési feltételnek megfelelő szövegrészeket elszínezi, ezzel is jobban kiemelve a keresett részek észrevehetőségét.

 

Negatívum:

A sok új és ténylegesen segítő modul ellenére, van még probléma az Explorerrel. A kompatibilitási nézet lehetőség sok esetben nem működik – amely arra lenne hivatott, hogy a régebben elkészített, vagy nem a 8-as verzióra optimalizált weblapokat is élvezhetően jelenítse meg. A kemény kritikák ellenére sem felel meg számos interneten elterjedt szabványnak. Ez azt jelenti, hogy vannak weblapok melyek garfikája szétesik ezzel a böngészővel megtekintve és a weblapfejlesztők életét is nagyban megnehezíti, hogy külön figyelmet kell ennek szentelni. A megjelenése óta a hozzá érkezett frissítések – saját tapasztalatom szerint – nagyon meglassították a rendszert és 8-10 weblapfül megnyitása után már élvezhetetlenül lassú lesz a böngésző.

 

Internet Explorer Letöltés

Forrás: networkworld.com, wikipédia, saját tapasztalat

 

A sorozat korábbi cikkei:

 

Mozilla Firefox

Google Chrome

Opera