ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Opera - Böngészők széles választéka III.

 

Opera
A norvég Opera Software indította el az egész EU-s jogi perpatvart, amely végül a már említett választóképernyő bevezetéséhez vezetett. Jelenleg szoftverüket a leggyorsabb böngészőként hirdetik. Hasonlóan a Chrome felületéhez ez is nagyon minimalista és a kisebb monitorral rendelkező felhasználóknak is szeretné a lehető legteljesebb böngészési élményt nyújtani azzal, hogy próbál mindent megmutatni.

 

Pozitívum:
Talán a leghasznosabb egyedi funkciója az Opera Turbo, amely a képernyő alján lévő eszköztárból kapcsolható be. Aktiválását követően a cég szerverein keresztül, tömörített formában érkeznek a PC-re a weblapok – bár így a képek minősége romlik, az átvitt adatmennyiség csökken, de az oldalak lassú netkapcsolaton is gyorsabban érkeznek meg. Internetes számítógépes szakújságok tesztjei alapján az Opera nagyon gyors, 1 gigahertznél lassabb gépeken is gyorsabb volt fent említett riválisainál. Opera Link funkciója a beállítások, könyvjelzők online raktározását is lehetővé teszi, ezeket a későbbiekben mobilról vagy egy másik számítógépről, vagy a program újratelepítése esetén is elérhetjük a regisztrációkor megadott felhasználói név és jelszó bepötyögésével. Alapból normálisan kezeli az RSS-hírcsatornákat, és elég gyors a működése is.

 

Negatívum:
Bizonyos oldalak nem, vagy nem helyesen működnek Opera alatt, ráadásul bővítményei sem sokrétűek. Beépülő modulok helyett – mint a Firefox esetében – inkább külső mini-alkalmazásokat használ, amelyek a felhasználó számára kevésbé hasznosak, mivel sokszor semmi közük nincs az internetezéshez. Sok köztük a cél nélküli program, például minijáték, aminek egy böngészőhöz igazából semmi köze.
 

A választható 10-15 alternatív böngésző közül ez csak a 3 legismertebb. Alapvető tulajdonságaikat a számítógépes weboldalak tesztjei alapján gyűjtöttem össze. Az összes böngészőt feltelepítve ki is próbáltam azokat, mindegyiknek megvan a szépsége és a hátránya is. Aki esetleg a kezelőfelület mássága miatt fél a váltástól, annak a FireFox böngészőt ajánlanám, amely nagyon hasonlít a Microsoft termékére, de annál használhatóbb. Akik szeretik a kihívásokat és esetleg nem kedvelik a netező programok keretét, annak a másik két böngésző valamelyikét javasolnám, mert alig valamit takarnak ki a monitorból, ezzel rengeteget könnyítve főleg a blogok és elektronikus újságok oldalainak böngészésén.

 

Opera letöltés

 

Forrás: origo.hu, wikipédia, saját tapasztalat