ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

MedMax - szakmai támogatás

A MedMax jelen verziójában a szakmai támogatás a betegségsablonokat és a diagnózisjavaslatot foglalja magában. Az alapkoncepcióban szereplő gondozási, szűrési és egyéb protokollok beépítése a programba még nem történt meg, erre folyamatosan kerül majd sor a mi aktív közreműködésünkkel, a későbbi verziókban.

 

Néhány szót a betegségsablonokról, hogyan alakultak ki és mi célt szolgálnak:

 

Először létrehoztuk a medmaxos BNO-csoportokat, amivel az volt a célunk, hogy a terjengős, nehezen áttekinthető és sokszor redundáns BNO adatbázist felosszuk azokra a jól körülhatárolható klinikai szindrómákra, amiket mindannyian a napi gyakorlatban használunk a diagnosztikai gondolkodás során. Egy-egy BNO-csoport olyan BNO-k összessége, amik egymáshoz közel álló, klinikailag hasonló megjelenést, panasz- és tünetegyüttest mutató betegségeket jelölnek, tehát amiket a napi háziorvosi gyakorlatban egységes elvek szerint szoktunk kivizsgálni, kezelni, gondozni. Hangsúlyozom, hogy ezek a csoportok háziorvosi szempontból lettek kialakítva, amolyan iránydiagnózisokat, munkadiagnózisokat jelentenek, megnevezésük a mindennapi orvosi nyelvhasználathoz igazodik. Hogy mely konkrét BNO-k tartoznak egy-egy csoportba, azt a diagnózis beírásnál a segítő jobb javasolt diagnózis nézetében tudjátok megnézni. Minden csoportnak van egy fő BNO-ja, általában a legjellemzőbb vagy a legáltalánosabb BNO, ez szerepel a panasz, státusz és javaslat kartonok segítő jobbján a betegségsablonok nézetben. Tehát az itt szereplő BNO-k mögött egy csokorra való egyéb BNO szerepel, és a diagnózis megadásakor természetesen ezek bármelyikét választhatjuk.

 

Ezután a BNO-csoportokhoz panasz-, státusz- és javaslatelemeket rendeltünk, így jöttek létre a betegségsablonok.

A panaszelemek esetében az ICPC kódrendszert vettük alapul, mivel azonban annak megfogalmazásai helyenként nyakatekertek, erőltetettek, elkészítettük a saját szótárunkat, mégpedig minden ICPC kódhoz általában két megnevezést rendeltünk, a szokásos orvosi szóhasználatnak megfelelően. Azért két-, néhány helyen több félét, mert egyes kódok nagyon tág fogalmakat takartak, és különböző betegségeknél a különböző kódok nagyon eltérő panaszokat jelölhettek. Ezért látjátok a Panasz karton segítő jobbján a panaszokat párosával. Természetesen bármelyik panaszelemet ki lehet választani, de a vastag betűs az alapértelmezett.

 

A státuszok esetében nem volt ilyen általánosan használt kódrendszer, ezért megalkottuk a sajátunkat, az összes lehetséges státuszelemet szervrendszerenként összeírtuk, és egy logikus fastruktúrába rendeztük. Ezt láthatjátok a státusz karton segítő jobbjának szervsablonok nézetében. Majd a státuszelemeket is hozzárendeltük a BNO-csoportokhoz, így a segítő jobb betegségsablonok nézetében az egyes betegségekhez tartozó státuszelemeket lehet egyenként vagy egyszerre az összeset átemelni.

 

A javaslatok között vannak általánosak, amik nem kötődnek diagnózishoz, és vannak a BNO-csoportokhoz rendelt javaslatok. Minden javaslatnak van egy rövid változata és egy bővebb kifejtése, amelyek közül bármelyiket, vagy mindkettőt is átemelhetjük a javaslat-kartonra.

És hogy mi lenne a célja mindennek? A bemutatón Zsolt már beszélt róla, hogy ha az adatokat kódolva tároljuk, akkor számtalan összehasonlításra, figyelmeztetésre, statisztikára nyílik lehetőség. A sablonok könnyítik és gyorsítják a rutin-esetek rögzítését, a diagnózis-javaslatok pedig felhívhatják a figyelmünket egy-egy ritkább betegségre is. Természetesen ezek csak lehetőségek, nem az a céljuk, hogy a program helyettünk gondolkodjon, ki-ki eldöntheti majd, hogy mennyit használ belőlük.

Most tehát az lenne a feladat, hogy ezeket a panasz-BNO, státusz-BNO és javaslat-BNO összerendeléseket szakmai szempontból vegyétek górcső alá. Hétről hétre ki fogok jelölni néhány BNO-csoportot, amihez tartozó panaszokat, státuszokat és javaslatokat kellene átnézni, megvitatni. Egy téma két hétig lesz napirenden, utána lezárjuk. Ha lehet, minden hozzászólást, kérdést, javaslatot az adott témához írjatok, hogy áttekinthető maradjon a blog.

 

Jó tesztelést kívánok mindenkinek, és hamarosan jelentkezem az első témával.

 

Bea