ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Receptírás 2010-ben

 

1. Mindig minden recept mellé kötelező a diagnózis rögzítése. Ennek hiányára figyelmeztet a Praxis mindenkit, s nyomtatni is a BNO kód kitöltése után fog csak. Ez a B300-as jelentés hiánytalansága miatt kell.

2. Gyári gyógyszer listán kikeressük a megfelelő készítményt, kiválasztjuk, majd több dolog is történhet, függően attól, hogy a készítmény be van-e sorolva az egyenértéküségi listába, írható-e valamilyen eü. pontra, vagy közgyógyos-e.

Vegyük végig egy konkrét készítménnyel, melyre minden igaz a fentiek közül:
Xanax 1 mg tabletta kiválasztásakor az első képernyő a Felírási jogcím kiválasztása.
Itt pontos információt kapunk a készítményhez tartozó indikációs pontokról, a munkahelyre és szakképesítésre vonatkozó előírásokról, és a BNO kódokról.

 

Ha kiválasztottuk a pontos jogcímet, ami jelen esetben az Eü. 90% – 7./a1, akkor a következő ablakban megadhatjuk a szakorvosi javaslatra vonatkozó adatokat. Kitöltésük után információt kapunk az egyenértéküségi táblából arról, hogy ez a készítmény esetleg túl drága-e, s ha az, természetesen választhatunk helyette mást is.

 

Utolsó ablak itt a gyógyszerhez ill. a kiválasztott Eü. ponthoz tartozó szűrt diagnózis lista. Ezek után már csak a dózis kell kitöltenünk és a mennyiségi adatokat. Nagyjából ezzel meg is van a gyógyszer felírása.

3. A segédeszközök keresése tavaly óta némiképp változott. A szakorvosok a javaslaton már nem tüntethetik fel az eszköz nevét, mindössze csak az ISO kódját.

Erre keresni igazából elég egyszerű. Megnyitottuk a listát, és a billentyűzeten az F4-es gomb megnyomásával leszűkítjük főcsoportokra. Itt az adott csoport mellett már látszik az ISO kód első két számjegye. A nekünk megfelelőre kettőt kattintunk, melynek hatására tovább szűkül a lista, s már az első 4 számjegy látható. Így szűkítjük tovább, míg végül a program ki fogja dobni azt, melyet a szakorvos javasolt.

 

Arra mindig nagyon fontos figyelni, hogy csak azok a receptek kerülnek bele a jelentésbe, melyeket el is mentünk a kórlappal együtt – nyomtatás még nem elegendő.