ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Összeollóztuk, mivel indul az Újévünk

 

Online jogviszony ellenőrzés változása
2010. január 1-től változik az OEP nyilvántartási rendszere. Az új tipusú jogviszony-ellenőrzések során mostantól válaszul 4 színű jelzést  kaphatunk a megjelenési lapokon:
zöld színnel jelzi a program, ha a TAJ érvényes, és jogviszonya rendezett,
piros színnel jelzi, hogy a TAJ érvényes, de a jogviszony rendezetlen,
kék színnel kapjuk a figyelmeztetést, hogy külföldön biztosított, a TAJ átmenetileg érvénytelen,
– végül barna színnel jelzi, hogy a TAJ egyéb okból érvénytelen.

 

A jogviszony-ellenőrzés változásairól és a külföldön biztosítottak ellátásáról szóló dokumentációban a zöldTAJ érvényes, jogviszonya rendezett” jelzés esetében a beteget az általános szabályok szerint kell ellátni, mint eddig is. A pirosTAJ érvényes, jogviszonya rendezetlen” jelzés esetén is kötelező a beteget az általános szabályok szerint ellátni, majd az értesítést kell ilyenkor átadnunk a szolgáltatásra nem jogosult személynek.

A kékKülföldön biztosított, a TAJ átmenetileg érvénytelen” jelzés esetében ellenőrizni kell, hogy az érintett személy rendelkezik-e a következő jogosultság igazolások valamelyikével:
– Európai Egészségbiztosítási Kártya,
– kártyahelyettesítő nyomtatvány,
– E 112-es nyomtatvány,
– HR/HU 111-es nyomtatvány.
A Térítési kategória mezőben az "elsz. ala. nemz. szerz. al." elemet válasszuk ki, az ellátás finanszírozására ez alapján kerül sor.
 

Amennyiben nem áll a beteg rendelkezésére jogosultság-igazolás, és azt az ellátás nyújtását követő 15 napon belül sem mutatja be, akkor a költségekről előre meghatározott díjtételek szerint számlát állíthatunk ki, a 87/2004. (X. 4.) ESzCsM rendelet alapján. A Térítési kategória mezőben az "egyéb" elemet válasszuk ki.

 

A barnaTAJ egyéb okból érvénytelen” jelzés esetében is ugyanez a helyzet, a költségekről előre meghatározott díjtételei szerint számlát állíthatnak ki Felhasználóink, a 87/2004. (X. 4.) ESzCsM rendelet alapján. A Térítési kategória mezőbe szintén az egyéb elemet válasszuk ki.

 

És egy kis emlékeztető a 2009-es év legutolsó változásairól
A 38/2009.(XI.6.) Eü. M. rendelet alapján 2009. november 7-től megváltozott a vényre nyomtatandó, a betegre vonatkozó személyes és egészségügyi adatok egy része.
 

– A társadalombiztosítási támogatás nélkül felírt készítmények/segédeszközök esetén a vényen nem kell a jövőben feltüntetni a beteg TAJ azonosítóját és a készítmény felírását indokló BNO kódot.
– A társadalombiztosítási támogatással felírt készítmények/segédeszközök esetén a vényen fel kell tüntetni továbbra is a TAJ azonosítót és a BNO kódot.
– Társadalombiztosítási támogatástól függetlenül, az összes kinyomtatott vényre csak a születési év kell a beteg születési dátumából.
– Ha közgyógy ellátott a paciens, azaz érvényes a közgyógy igazolványa és közgyógy jogcímen történik a felírás (Kgy, Kgy+Eü. emelt, Kgy+Eü. kiemelt), akkor vényfelírás esetén a közgyógyellátási igazolvány érvényességét már nem szükséges feltüntetni a vényen, csupán a közgyógy igazolványának számát.

Sajnos, jelenlegi információink szerint a rendelet bár már él, a patikai szoftvereket fejlesztő cégek a patikai szoftverekben még nem mindenhol vezették át ezt a módosítást, tehát előfordulhat, hogy a patikai szoftver TAJ szám és BNO kód nélkül mégsem fogja elfogadni a társadalombiztosítási támogatás nélkül felírt gyógyszerek receptjeit.

 

Kedves Felhasználóink!
Várjuk kérdéseiket 2010-ben is. Megköszönve bizalmukat és támogatásukat szeretnénk ez úton is minden kedves Felhasználónknak boldog, eredményekben gazdag új évet kívánni.