ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Hálózatos útvesztő

Kezdjük a hardverrel, számítógépünk fizikai alkatrészeivel! Ha hálózatban szeretnénk üzemeltetni gépeinket sajnos nem elég az, hogy viszonylag jól használható és „eldöcörög” rajta az operációs rendszer, hiszen a hálózatos felhasználás során gépünknek több erőforrásra van szüksége. Az alaplap, processzor, memória (RAM), hálózati kártya, router (hálózati elosztó eszköz), mind-mind befolyásolják, milyen gyorsan tudja gépünk szolgáltatni vagy megkapni az információt a vele összekötött társaitól. Mivel a rendelőkben nem használunk szervert – ez egy olyan nagyon nagy teljesítményű számítógép, mely több feladata mellett azért van, hogy felügyelje és ütemezze a hálózati feladatokat és a résztvevő gépeket – ezért ez a munka az általunk főgépnek nevezett számítógépre marad.

Nem kell azonnal lecserélni a gépparkunkat, ha „gyengének” ítéljük a hálózatos üzemeltetésre, de mindenképpen érdemes megkérnünk egy informatikust, hogy vizsgálja meg a bővítési lehetőségeket, ő biztosan meg tudja mondani milyen lehetőségek állnak rendelkezésre és ez elegendő lesz-e a hálózatos igénybevétel kiszolgálására.
A hálózat kialakításakor sokan használnak routert, amit a szakemberek az intelligens eszközök csoportjába sorolnak. Ebben a berendezésben sok beállítási lehetőséget találunk, amely mind a hálózatunk biztonságát és gördülékeny működését segíti elő; persze csak ha MEGFELELŐEN van konfigurálva. Több beállítás mellett a routerben is található tűzfal, amelyben a programot, vagy a hálózatban résztvevő gépeket érdemes felvenni a megbízható-programok, vagy helyek közé. Erre azért van szükség, mert ezután a belső hálózaton történő adatforgalmat – ami a programok együttes használata során jelentkezik – nem veszi nagyító alá és nem keres minden kis csomagban vírust, támadást. Ha ezt nem tesszük meg, tűzfalunk minden apró kommunikációt gondosan átvizsgál, ami elveszi az erőforrást a gépünk és hálózatunk gyors működésétől.

Ha a hardverrel már minden rendben, akkor jöhetnek a szoftverek – vagyis a programok. Legelőszőr is kiemelnénk a megfelelő operációs rendszer – esetünkben Windows – kiválasztását. A megfelelő „alap” nélkül, szinte esélyünk sincs, hogy problémamentes hálózati működést alakítsunk ki, ugyanis nem mindegyik Windows típus alkalmas hálózatos felhasználásra. Erre a célra talán a Windows XP Professional a legmegfelelőbb; bár elérhetők kifejezetten hálózatos üzemeltetésre készült Windows típusok is, ezek viszonylag drágák, nagyobb teljesítményű hardvert igényelnek, és nagyobb hálózatokhoz tervezték őket.
A következő program, mely nagyban felelős lehet a lassulás tünetéért, a sokat emlegetett TŰZFAL. Sok jó tulajdonsága ellenére, egy rosszul beállított tűzfal sok bosszúságot okozhat. A hálózatban résztvevő összes tűzfalban – hasonlóan, mint a routernél – a programot vagy a gépeket fel kell venni a megbízható-programok, vagy – helyek közé.
 

A sebességet befolyásolhatja még a Windows-zal együtt betöltődő programok mennyisége, vírusirtónk „gondoskodása” – mely esetleg épp a munka közepén kezd nagy átvizsgálásba – vagy az automatikus frissítések letöltése, melyet szinte már az összes Windows-ba telepíthető szoftver előszeretettel használ. Ezek nagy része időzíthető és beállítható, hogy mikor nézzen utána a program a frissítéseinek. Nem utolsó sorban meg kell említenem a vírusokat is. Ha ugyanis bejutottak gépünkre, ugyancsak rombolhatják hálózatunk és számítógépünk törékeny egyensúlyát.

A fent leírt tapasztalatok csak az alapok, a legfontosabb részek, amelyeket érdemes ellenőrizni/ellenőriztetni szakemberrel. Csak arra tudunk mindenkit bíztatni, hogy tartsa rendben és karban számítógépét, a Windows-át, akárcsak az otthonát, mert meghálálja a gondoskodást azzal, hogy rendelés közben nem tör borsot az orrunk alá.