ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Programajánló program ajánló

 

 

2009. január 1-től a 46/2008. (XII.3) EüM rendelet alapján változnak a minősített, vényfelírásra engedélyezett szoftverekkel szemben támasztott követelmények, a 45/2008. (XII.3) EüM rendelet h.) pontja szerint a szakorvosi javaslatra rendelt gyógyszerek esetén a vényadatok összetétele, valamint a 257/2008. (X.21) Kormány rendelet szerint a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzésének szempontjai.

 

Ezeket a változásokat tartalmazza a ProNET-en néhány perce publikált ProDoki 5.03 változata. A 2009.január 1-től hatályos gyógyszertörzset december 31-én, délutántól kezdve tölthetik le ProNET-es Felhasználóink szerverünkről. 

A "T" típusú szoftverkövetési szerződéssel rendelkező Felhasználóink részére ma reggel adtuk fel a verzió és gyógyszertörzs frissítést tartalmazó csomagokat a postán.

 

Unaloműző 1: A 46/2008.(XII.3.) EüM rendelet alapján valamennyi minősített szoftvernek alkalmasnak kell lennie olyan figyelmeztető szöveg megjelenítésére, amely jelzi, ha új gyógyszertörzs van érvényben, és figyelmeztet a frissítés szükségességére, ezért mostantól a ProDoki is ellenőrzi, hogy a Felhasználója az éppen hatályban lévő, érvényes gyógyszertörzzsel dolgozik-e, és ha nem, figyelmeztető üzenettel jelzi ezt. A legegyszerűbben a frissítést a Gyógyszertörzs frissítése ablakban az Internetről opciót bejelölve végezhetjük el.

 

Unaloműző 2: A 45/2008. (XII.3) EüM rendelet h.) pontja alapján emelt, kiemelt, dupla jogcímre felíráskor rányomtatódik a receptre a szakorvosi javaslat kelte és a szakorvos pecsétszáma.

 

Unaloműző 3: Ha közli velünk a program, hogy hiányzik a gyógyszer javaslatának kelte és/vagy a szakorvos pecsétszáma, nem feltétlen kell megszakítanunk a gyógyszerfelírás folyamatát, és megnyitnunk azonnal a Szakrendelés kartonon található Javasolt gyógyszerek listáját. A hiányzó adatok közvetlenül az Állandó gyógyszerek ablakban, a Jav. kelte és Szako. pecsét  oszlopokban egyszerűen begépelve pótolhatóak, és ismételt nyomtatáskor a vényre tehetőek. 

 

Unaloműző 4: Azonban, amint lesz egy kis időnk,  a Javasolt gyógyszerek ablakban is pótoljuk a készítményt magát, vagy a hiányzó adatokat, és az Állandóba átvitel nyomógombbal vigyük át a változásokat az Állandó listába is, hiszen a javaslat lejáratának figyelése, a javaslat megújítására a figyelmeztetés, a helyes jogcím felajánlása a javasolt készítménnyel azonos hatóanyagú gyógyszerek felírásakor, az engedélyezett gyógyszerlista figyelése a jogcím-korrigálás (esetleges dupla jogcím) miatt, ezek az ellenőrzések és ajánlások a gyógyszerfelíráskor mind-mind a Javasolt gyógyszerek listájában felvitt adatokból történnek.

 

Unaloműző 5: A 17/2007. (II. 13.) Korm. rendelet módosításáról szóló 257/2008. (X.21) Korm. rendelet alapján változtak a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzésének szempontjai is.

A Gyógyszerlistában és az Állandó gyógyszerek ablakban ennek megfelelően változott azon gyógyszerek köre is, melyeknél az „F” oszlopban !F jelöléssel kapunk figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy az adott gyógyszer az OEP által monitorozott, azaz a figyelt gyógyszerek közé tartozik. Reméljük, hogy ezzel egyszerűbbé tehetjük a január 1-től érvénybe lépő módosítás „betarthatóságát”.

 

 

Kedves Felhasználóink!

A 2009-es táppénzes hét ma, azaz 2008.12.29-én kezdődött. Tehát mától kezdve az új táppénzes eseteket már a 090001-es, 090002-es, 090003-as stb. naplószámmal kell felvennünk. Várjuk hozzászólásaikat, észrevételeiket, az ünnepi időszakban is teljes erőforrásainkkal állunk rendelkezésükre.

 

Örömteli, Sikerekben és Eredményekben Gazdag Boldog Új Évet és hasznos unaloműzést Kívánunk minden Kedves Felhasználónknak, Blogolónknak, Olvasónknak, üdvözlettel: Barbara