ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Az Internet árnyoldala

Az interneten keresztül a rengeteg hasznos információ mellett, sajnos, találhatunk olyan tartalmakat is, amelyek veszélyt jelenthetnek a gépünkre, állományainkra. Több részre bonthatóak ezek a kártevők.
A legkevésbé veszélyes, inkább csak idegesítő a SPAM. Ezek az elektronikus úton terjedő reklámlevelek. Többségében nem tartalmaznak vírust, csak sokaságuk miatt foglalják a helyet a postaládánkban, és megeszik a türelmünket, amikor ki kell törölgetni.

 

A veszélyesebb kategóriákba tartozik a WORM – azaz féreg -, amely "kémprogram". Ennek van kártékonyabb fajtája is, de nem ez az elterjedtebb. Élő internetkapcsolat esetén, nem biztonságos tartalom böngészésekor vagy letöltésekor, és célzott támadás esetén juthat be számítógépünk rendszerébe. Létezésének értelme az adatszerzésre épül. Készítőjétől függ, hogy milyen adatokat gyűjt. Lehet, hogy csak az általunk látogatott oldalak listáját gyűjti össze, de ha kell, akkor képes a felhasználóneveinket és jelszavainkat is megjegyezni, és egy megfelelő pillanatban észrevétlenül továbbítani a "gazdájának". Ezek a programok megbújnak a rendszerünkben, akár többszörösítik is magukat, és megkezdik az adatgyűjtést, információszerzést.

 

A legveszélyesebbek a vírusok, ezeknek is több fajtájával találkozhatunk. Van, amelyik csak bosszantó hibákat okoz, pl.: átállítja az internetes programunk kezdőlapját, rengeteg reklámoldalt nyit meg böngészés közben kéretlenül, lassulást okoz, sokszorosítja magát, és feleslegesen terheli az operációs rendszerünket. A kártékonyabb fajták direkt károkozásra vannak kitalálva. Ezek az állományaink kitörlésétől kezdve a fizikai károkozásig mindenre képesek.
Legkártékonyabbak azok a vírusok, amelyek észrevétlenül átveszik a hatalmat gépünk felett, és átadják az irányítását létrehozójuknak. Az ilyen gépeket nevezzük "zombi" gépnek. Az így "beszervezett" számítógépeket elég sokrétüen használják fel további károkozásokhoz.
Ezek a kártékony programok nem véletlenül kapták a VÍRUS gyűjtőnevet. Sok esetben párhuzamot lehet vonni a számítógépes és emberi vírusok között. Működési elvük és hatásuk is sok esetben kísértetiesen hasonlít egymásra. Egy bizonyos lappangási idő után aktivizálják magukat, és belülről próbálják felemészetni rendszereinket, lehetetlenné tenni működésüket. Így egy kis túlzással, de határozottan állíthatjuk, hogy a TŰZFAL és a VÍRUSÍRTÓ számítógépünk immunrendszere.

 

Két rendszer használatával megvédhetjük gépünket a kártékony "besurranóktól". Sok cég sok különböző programot forgalmaz. Mindeki megtalálhatja köztük az igényeinek legmegfelelőbbet. A cégek honlapján kívül internetes, számítástechnikával foglalkozó honlapokon olvashatunk teszteket ezekről a programokról, illetve fórumokon is tájékozódhatunk személyes tapasztalaton alapuló beszámolókból is. Ezen védelmi szolgáltatások legtöbbje testreszabható – saját igényeinkhez beállítható – és tanítható is. A tanítás itt szabályrendszerek alkotásából áll. Megtaníthatjuk gépünknek, melyek azok a címek és internetes helyek, ahonnan biztonságos az adatletöltés, és mely helyeket figyelje szigorúbban a védelmi rendszer. Akár teljesen le is tilthatunk címeket, tartalmakat, hogy véletlenül se lehessen ezeket megnyitni, ezzel is csökkentve a támadható felületünk mértékét.

E cikk folytatása hamarosan következik, melyben általánosságban szólunk még az internet működéséről és a tűzfalakról, vírusírtókról.