ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Számítógép karbantartás 3. rész

 

A program elindításához dupla kattintással nyissuk meg az asztalon lévő SAJÁTGÉP ikont, vagy ha ott nincs, akkor a START menüt nyissuk meg, onnan is elindíthatjuk. A megjelenő ablakban láthatjuk felsorolva a merevlemez meghajtó(inka)t. Amelyiken szeretnénk elvégezni az ellenőrzést, annak az ikonjára jobb gombbal kattintva megjelenik egy legördülő menü, ahol bal gombbal ki kell választani a TULAJDONSÁGOKat, és az ablakban az ESZKÖZÖK fülecskére kattintva máris megtaláltuk a LEMEZELLENŐRZŐt.

 

Az Ellenőrzés gombra kattintva el is indíthatjuk. A program egyszerűen kezelhető, igény szerint választhatunk a két lehetőség közül, de akár egyszerre is kijelölhetjük mindkettőt úgy, hogy a jelölő négyzetbe bal gombbal kattintva kipipáljuk azt. Ha a program nem tud hozzáférni kizárólagosan ahhoz a merevlemezhez, amit kijelöltünk ellenőrzésre, akkor egy üzenetben megkérdezi tőlünk, hogy a végrehajtást beütemezze-e a következő újraindítás utánra. Ha elfogadjuk ezt a felajánlást, a következő bekapcsoláskor vagy újraindításkor, még mielőtt betöltődne a Windows, elindít egy ellenőrző folyamatot. Ezt a folyamatot várjuk végig türelemmel: több lépésben fogja megvizsgálni a hardver- és szoftver-elemeket.

 

Ha valamelyik folyamat során hibát talál, megpróbálja azt a lehető legteljesebben helyreállítani, de csodákra azért nem képes. A fizikailag nagyon sérült merevlemezzel sajnos, nem minden esetben boldogul, vagy egyáltalán nem, de a fájlok helyreállításában meglehetősen jó hatásfokkal használható. Az ellenőrzés végén kapunk egy összegzést, amiből megtudhatjuk, hogyan is áll számítógépünk adatrendszere. Ha kizárólagos a hozzáférése az ellenőrző programnak a kijelölt merevlemezhez, akkor rögtön elindul az ellenőrzési folyamat.
Ezt a programot nem kell olyan gyakori rendszerességgel futtatni, mint a LEMEZTÖREDETETTSÉG-MENTESÍTŐt, de negyedévente, vagy ha hibát találunk, akkor nem árthat.

Az eddig bemutatott három program segítségével már megteremthetjük egy viszonylag stabil és hibamentes rendszer alapjait, amivel saját magunkat is megkímélhetjük sok bosszantó, apró hibától. Sajnos, ezzel még mindig nem értük el a tökéletes rendszert, mert a hálózat és az internet rejtelmei még várnak ránk, de erről is szólni fogunk majd a következőkben. Reméljük, ezzel a pár egyszerű jótanáccsal elő tudtunk segíteni valamilyen pozitív változást.

 

Mottó: "Számítógéppel könnyedén elvégezhetőek azok a feladatok, amelyek nem lennének, ha nem lenne számítógép."