ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Számítógép karbantartás 2. rész

 

A program neve: Lemezkarbantartó.

Elérhetősége a START – PROGRAMOK vagy MINDEN PROGRAM – KELLÉKEK – RENDSZERESZKÖZÖK – LEMEZKARBANTARTÓ.

Elindítása után ki kell választani, hogy a merevlemez(ek) melyik kötetét akarjuk megtisztítani. Ha csak egy meghajtónk van, ezzel az ablakkal nem találkozunk, mert ilyenkor automatikusan folytatódik a művelet (adatgyűjtés). Ezt követően végrehajtódik egy ellenőrzés: a program végignézi a kijelölt meghajtó tartalmát, felsorolja a törlendő fájlok típusát, és megbecsüli, hogy mennyi helyet lehet felszabadítani. A művelet annál tovább tart, minél több adat van a köteten. A felajálnlást minden esetben egy ellenőrzés eredményeképpen kapjuk. A sorokra rákattintva megjelenik egy leírás, megkönnyítve annak megértését, hogy mit tartalmaz az adott típus. Továbbá megjelenik egy nyomógomb ("Fájlok megtekintése", "Lapok megtekintése" vagy "Beállítások"), attól függően, hogy milyen műveletek végezhetők el aktuálisan. Ha a felsorolt típusok közül nem mindet szeretnénk kitörölni a karbantartó segítségével, akkor annak a típusnak a sora elől vegyük ki a pipát a jelölő-négyzetből.

 

A törlésen kívül lehetőség van a ritkán használt állományok tömörítésére is. Aktivizáljuk a listában a "Régen használt fájlok tömörítése" előtti jelölőnégyzetet, majd kattintsunk a "Beállítások" gombra. Itt lehet meghatározni, hogy mit is jelent az, hogy régen vagy ritkán használt fájl. Ha alapértelmezésben 50 napig nem használunk egy állományt, automatikusan tömöríti a rendszer. Az intervallum változtatható. Ez egyszerűen annyit tesz, hogy a tömörítés nem az adott fájl archiválásszerű becsomagolását jelenti, hanem az úgynevezett röptömörítést, amelyet csak NTFS fájlrendszeren (minden XP és 2000, vagy annál újabb Windows ezt használja alapvetően, ha a felhasználó nem rendelkezett másképp) lehet használni, és egy állomány elérésekor a háttérben, valós időben történik a kicsomagolás. A tömörítés nem éri el az egyéb eljárások hatékonyságát, de lehetővé teszi, hogy a fájlokat ezután is ugyanúgy érjük el, mint ha nem lennének becsomagolva.

 

Lassan, de biztosan közeledünk egy stabilabb operációs rendszer kialakításához, és a számítógépünk is "hálás" lesz nekünk.