ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Számítógép karbantartás 1. rész

 

Elsőként említeném a legfontosabb ilyen programot, a LEMEZTÖREDEZETTSÉG-MENTESÍTŐT.

Ez a program a számítógép merevlemezén „rak rendet” és nem csak gondolatban, fizikailag is. Erre azért van szükség, mert ahogy napról-napra dolgozunk, mindig új és új információkat használva az adataink egyre rendezetlenebbé válnak. Ez elsősorban lassuláshoz, de nagy mértékű elhanyagolás esetén, akár meghibásodáshoz vagy adatvesztéshez is vezethet. Az ellenőrzést – a rendszer kihasználtságától függően – havonta, két havonta ajánlott elvégezni.
 

Magát a programot a START – PROGRAMOK (MINDEN PROGRAM) – KELLÉKEK – RENDSZERESZKÖZÖK – LEMEZTÖREDEZETTSÉG-MENTESÍTŐ útvonalon találjuk meg. A lefuttatása mindenképp időigényes, de ez az idő függ a merevlemezünk méretétől, a rajta lévő adatmennyiségtől, és a számítógépünk gyorsaságától, „erejétől”. A megjelenő ablak egyszerűen kezelhető. A felső részben attól függően, hogy hány darab merevelemezünk van, és annak/azoknak hány partíciója (hány részre van felosztva), mindegyik külön-külön jelenik meg. Ebből a listából kiválaszthatjuk a meghajtókat, egyszerre csak egyet. Rákattintva kijelölhetjük, melyik meghajtónkat szeretnék „rendbe tenni”. Ezután a „Töredezettségmentesítés” gombra kattintva a folyamat elindul. A karbantartás közben ne használjunk más programot a számítógépen, hagyjuk zavartalanul.
A feladat befejeztével már egy lépéssel közelebb vagyunk a hibamentes működéshez. A számítógépünk nagyon hálás lesz ezért a kis törődésért, akár csak a virág amit meglocsolunk a nyári hőségben. Hamarosan folytatjuk: a következő cikkben a lemez-ellenőrzéssel és karbantartóval ismerkedünk majd meg.

 

Mottó:"A program az, ami az adatokat hibaüzenetekké konvertálja."