ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

2008. első változásai

 

Online ellenőrzik a jogviszonyt az alapellátásban is.

 

2008. január 1-től a jogviszony meglétét minden háziorvosi szolgáltató online módon köteles ellenőrizni még az ellátás, vizsgálat előtt, de szankciót ennek esetleges elmaradása miatt csak 2008. július 1-től ígért az OEP. Érvénytelen jogviszony esetén is el kell látni a beteget, és az ellátás költségét sem kell kifizetnie a betegnek. Aki tavaly nem rendezte az egészségügyi ellátásra jogosító jogviszonyát, azon az idén az APEH hajthatja be az elmaradt járulékot.

 

Gyógyszerár-csökkenés.

2008. január 1-től 405 gyógyszer ára csökken, átlagosan 10,65 százalékkal. Ezek közül 31 készítménynek kevesebb mint a felére csökken az ára, további 33 patikaszer legalább negyedével kerül kevesebbe januártól, 55 termék ára csökken elsejétől legalább 10 százalékkal, további 286 termék ára 10 százaléknál alacsonyabb mértékben mérséklődik.
Legnagyobb mértékben az antipszichotikumok, a vérnyomáscsökkentők és a depresszió elleni szerek lesznek olcsóbbak januártól.  
 

2008. január 1-től változik a cukorbetegeknek adható készítmények társadalombiztosítási támogatási kulcsa is. A korábban nem támogatott korai analóg inzulinkezelés 50 százalékos támogatásban részesül, a glitazon készítmények a korábbi 50 százalékos támogatás helyett 70 százalékos támogatást kapnak. A premix analóg inzulinok esetén mérsékelt fokú térítésidíj-növekedés várható, a korábbi kiemelt támogatás 90 százalékra csökken januártól.
A kiemelt, indikációhoz kötött támogatással rendelhető készítményeknél térítésidíj-változás nem várható, azonban a korai humán inzulinterápia bekerül a 100 százalékos támogatásba januárt 1-jétől.
2008. januártól szétválik a mentés és a betegszállítás is. Január 1-jétől így minden egyszerű, szakkíséretet nem igénylő ülő- és fekvőbeteg-szállítást az Országos Betegszállító Szolgálat végzi. Azt eldönteni, hogy a betegnek milyen jellegű szállításra van szüksége, a szolgáltatást megrendelő orvos felelőssége lesz. Ehhez az új formát már megkaptuk, és a fejlesztést elkezdtük.
2008. január 1-től változik a Háziorvosi betegforgalmi tevékenység tételes jelentése is. A Törzskartonon, a TAJ szám mező melletti, Személyazonosító típusa listából kikerül a Segítő jobb, helyette egy új elem a "Menedékes, kérelmező, befogadó igazolvány száma". Bővül a Továbbküldés eszköze: a megjelenési lapunk IBE adatok fülén a Továbbküldés eszköze lista elemei között új lesz az "Utazási Költségtérítési Utalvánnyal" sor. A Vizitdíj fizetésének módja is változik: Az "Egyéb módon" elemet vették ki most az eddigi listából.

 

Ide pedig várjuk Kedves Olvasóink további információit…