ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Leszámolási nyilatkozat...

Egyelőre csak azt tudjuk, hogy az új jogszabály alapján valamennyi háziorvosi ellátást nyújtó szolgáltató köteles lesz elszámolási nyilatkozatot adni, melyben a biztosított tájékoztatást kap az igénybe vett ellátásáról, az általa fizetendő vizitdíj összegéről és a fizetendő térítési díjról is, ha az adott ellátásért kell ilyet fizetni. A betegnek az elszámolási nyilatkozat mindkét példányát alá kell majd írnia, ezzel igazolva, hogy az azon szereplő ellátásokat igénybe vette, majd az egyik példány a betegnél marad, a másik példány pedig a beteg dokumentációjába fog kerülni. Ha a beteg nem ért egyet a nyilatkozatban foglaltakkal, akkor ezt külön írásba kell foglalni és a betegnek aláírni, ami szintén a betegdokumentációba kerül.
Ha a beteg előzetesen be nem jelentett távozása, vagy a beteg állapota miatt nem tudja aláírni az elszámolási nyilatkozatot, akkor két tanúval kell igazolni, hogy a beteg helyett milyen okból írta alá más (a beteg hozzátartozója) a nyilatkozatot.

A ProDoki 4.53 verziójában ezért már a megjelenési lapon az Adatok: Aktuális fül egy új mezővel bővült, a neve: Elszám. nyilatkozat, melyben egy előre feltöltött listából tudjuk kiválasztani, hogy az adott ellátás alkalmával az elszámolási nyilatkozat szabályszerű aláírása megtörtént, avagy az elszámolási nyilatkozat aláírása nem történt meg, avagy a biztosított nem ért egyet az elszámolási nyilatkozatban foglaltakkal és ennek tényét egy másik dokumentumban igazolja, vagy a biztosított távozása/állapota miatt nem történt meg az  aláírás.

Ezek az adatok eltárolódnak az ellátási lapon rögzített más adatokkal együtt, ezért később ebből statisztikát is készíthetünk. Természetesen az új megjelenési lapokon alapértelmezetten a legtöbbször előforduló lehetőséget ajnáljuk majd fel, azaz a szabályszerű aláírás megtörtént elemet a listából.

Az Elszámolási nyilatkozatban minden olyan adat tételesen feltüntetésre fog kerülni, amelynek a jogszabály szerint szerepelni kell, és formája, felülete hasonló lesz az eddigi Vizsgálati lapunk felületéhez.  Nyomtatását a Felhasználó is kezdeményezheti a megjelenési lapról, de beállítható lesz úgy a program, hogy minden alkalommal, amikor bezárom a megjelenési lapot, ajánlja fel az Elszámolási nyilatkozat nyomtatását.

Úgy érzem, hogy az elszámolási nyilatkozat meglétét a Tételes betegforgalmi jelentésbe is előbb vagy utóbb be fogják építeni, ezért készülhetünk a Tételes jelentés rekordképének megváltozására is, de nem szeretnék találgatni.

Azért minimum egy "jó" kérdésünk még maradt Kedves Felhasználóinkhoz, kötelező legyen vagy sem a megjelenési lap mentéséhez az Elszámolási nyilatkozat mező kitöltése?