ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A KGY keretre engedélyezett gyógyszerek felírása

 

Összefoglalva tehát két felírási gyakorlat alakult ki: vagy csak azokat a szereket írom fel kgy-re, amelyek alapján a beteg kgy keretét az OEP megállapította, így a megállapított kerete valószínűleg elég lesz vagy szűrés nélkül minden olyan gyógyszert  ami a gyógyszertörzs alapján szerepel a közgyógy listán, Kgy-re írok fel, de így a beteg kerete hamarabb el fog fogyni.

Ezt utóbbit küszöbölheti ki a Törzskartonon lévő Közgyógyellátási igazolvány adatokat tartalmazó ablakban az Engedélyezett gyógyszerek feltöltése. Ide felvehetjük azokat a gyógyszereit a betegnek, amelyeket a közgyógy igazolványán a számára engedélyeztek. Az Állandó gyógyszerek közül történő gyógyszerfelíráskor, ha bekapcsoljuk az Engedélyezett gyógyszerek figyelése kapcsolót, a program "gyorsan átnézi" a beteg Engedélyezett gyógyszereinek listáját és közülük csak azokat az állandóan szedett szereket fogja felajánlani Kgy jogcímre felírásnál, amelyek szerepelnek az engedélyezett szerek között is, vagy a szerrel azonos ATC kódúak, a többi Állandó szernél pedig Ált. jogcímet ajánlj fel, függetlenül attól, hogy írható-e Kgy jogcímre vagy sem (természetesen a felajánlások módosíthatóak). Így a beteg Kgy. kerete valóban csak azoknál a gyógyszereknél kerül felhasználásra, amelyeket az OEP az engedélyezett gyógyszerei között feltüntetett.

 

Előfordulhat, hogy nem kapható az OEP által megjelölt készítmény a patikákban, vagy ragaszkodik az egyik régebbi gyógyszeréhez, ami adható Közgyógyra. Ekkor az Engedélyezett ablakba ezeket is vegyük fel, így ezeket is Kgy-re fogja felajánlani  a program, de a többi Állandó gyógyszerét, amely itt nem szerepel, Ált. jogcímre.

 

Természetesen az új funkció használata opcionális, tehát ha az Állandó ablakban az Engedélyezett gyógyszerek figyelése kapcsoló üres, a program továbbra is minden olyan Állandó gyógyszert, ami a gyógyszerlista szerint írható Kgy jogcímre, és a beteg érvényes Kgy igazolvánnal rendelkezik, Kgy jogcímre fog felajálnani.

Tervezzük, hogy tovább fejlesztjük ezt az ágat, pl. ne csak az Állandóba vihessünk át az Engedélyezett listából gyógyszereket, hanem fordítva is, azaz az Állandóból az Engedélyezettbe. Erre azért lehetne szükség, mert sokan már feltöltötték a betegek állandó gyógyszereit, köztük a Kgy-re engedélyezett gyógyszerekkel, így az Állandóban egyszerűen megjelölhetnénk, mit szeretnénk átvinni a Kgy-re engedélyezettek közé és egy kattal feltölthetnénk az engedélyezett szerek listáját az Állandóból.

Szeretnék Önöktől/Tőletek itt is megerősítést kérni, hogy milyen módon könnyíti meg a munkájukat/munkátokat a fent részletezett lehetőség, és még milyen irányban fejleszthetnénk tovább.

 

Köszönöm az eddigi támogatást és segítséget is, szép napot és jó blogolást kívánok: Barbara