ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Napirenden az on-line jogviszony ellenőrzés 2. rész

 

Tehát jogosulatlan adatkezelésnek minősül, ha pl. otthonról (mert a rendelőben nincs bevezetve internet) egy kötegben kérjük le a praxisunk jogviszony érvényességét, mert megjelenéssel nincs alátámasztva az információkérés jogossága.<br /><br />Jelenlegi információink szerint a jogviszony érvényességének lekérését az OEP egy nyilvános honlapon (felhasználónév és jelszó megadásával) is biztosítani szeretné azon Háziorvosok számára, akiknek pl. szoftverfejlesztői nem építik ki az on-line kapcsolatot közvetlenül az OEP nyilvántartása és a Háziorvos által használt szoftver között.

Hatálybalépés
A kormány rendelet módosítása április 1-től lép hatályba, de csak szeptember 1-től kötelező az OEP nyilvántartásához kapcsolódniuk (lehetőleg elektronikusan) az egészségügyi szolgáltatóknak a jogviszony ellenőrzés miatt.

A nyilvántartáshoz közvetlenül elektronikus hozzáféréssel nem rendelkező, alapellátást nyújtó Eü. szolgálató, a hozzá bejelentett biztosítottak jogosultságát az OEP által havonta megküldött összesítés alapján ellenőrizheti majd.

Szeptember 1-től hatályos az a rendelkezés is, hogy ha az egészségügyi szolgáltató a jogviszony ellenőrzésének kötelezettségét nem teljesítette, az adott ellátás után járó összeg 90%-ára jogosult.


ProDoki

A ProDokiból lehetséges lesz elektronikusan meghívni az OEP nyilvántartását, és az éppen ellátott beteg jogviszonyát ellenőrizni. Terveink szerint a Paciens listából való kiválasztásnál jelenik meg majd a kérdés Felhasználóinknak, hogy indulhat e a jogviszony ellenőrzése az adott betegnél. Ilynkor csak az adott beteg jogviszonyának állapota érkezik meg válaszként.

Az OEP szigorúan ellenőrizni és naplózni fogja a lekéréseket és azért is büntethet, ha jogosulatlan adatlekérés történik.

Az OEP ígérete szerint a programfejlesztők továbbra is megkapnak minden szükséges információt a fejlesztéshez.