ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Most olvastuk...

 

"… Az egészségbiztosítási szerv jogosult e törvény keretei között a vele szerződött orvosok gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-rendeléséhez szükséges feltételek meghatározására a finanszírozási, illetve a támogatással történő rendelésre vonatkozó szerződésekben, valamint jogosult az orvosok gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-rendelési magatartását vizsgálni, ellenőrizni… "

 

Ami azt jelenti, hogy a jövőben az adataink biztonsága még inkább fontosabbá fog válni…

 

"… az egészségbiztosítási szerv jogosult e törvény keretei között jogszabály-, illetve szerződésszegés esetén a külön jogszabályban foglaltak szerint eljárni…" "… Amennyiben az értékelés szerint a szolgáltató rendszeresen eltér a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés külön jogszabályban foglalt szabályaitól, az egészségbiztosítási szerv a külön jogszabály szerinti finanszírozási visszatérítési kötelezettséget írhat elő… "

 

A ProDoki Plus  és mi is mindent meg fogunk tenni azért, hogy a fenti bekezdésben foglaltak ne érinthessék Felhasználóinkat!

 

44. § (1) A gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-rendelés során – ideértve a fekvőbeteg gyógyintézetekben alkalmazott gyógyszeres és gyógyászatisegédeszköz-kezelést is – az orvos a szakmai szabályok és a gyógykezelésre vonatkozó jogszabályok figyelembevétele mellett – a fogyatékos személyek számára is hozzáférhető és értelmezhető módon – tájékoztatja a beteget a gyógyszeres kezelés és gyógyászati segédeszközzel való ellátás alternatíváiról, az azonos hatóanyag tartalmú és gyógyszerformájú készítmények és azonos funkcionális csoportba tartozó gyógyászati segédeszközök beteget terhelő várható költségei közötti különbségekről és a külön jogszabály szerinti helyettesíthetőség lehetőségeiről.

 

(2) Az orvos az (1) bekezdésben meghatározott gyógyszertől vagy gyógyászati segédeszköztől eltérő gyógykezelést a beteg vagy a betegség sajátosságaira, illetve az ellátás helyszínére tekintettel a 44. § (1) bekezdésben meghatározott tájékoztatás megadását követően rendelhet. Az eltérést a betegdokumentációban annak részletes indokolásával együtt rögzíteni kell.

 

A megjelenési lapról kinyomtatott orvosi dokumentációban fogja a beteg saját aláírásával igazolni, hogy őt tájékoztatták a gyógyszeres kezelés és/vagy a gyógyászati segédeszközzel való ellátás alternatíváiról, az azonos hatóanyag tartalmú és gyógyszerformájú készítmények és azonos funkcionális csoportba tartozó gyógyászati segédeszközök beteget terhelő várható költségei közötti különbségekről és a külön jogszabály szerinti helyettesíthetőség lehetőségeiről.

 

A ProDokiban jelen pillanatban az Igazolást javasoljuk erre a célra, így a betegnek a nyilatkozatot ki is nyomtathatjuk, majd a beteggel aláírathatjuk. Az Igazolás sablonok közé érdemes felvenni ezt a sablon szöveget, így nem kell minden alkalommal gépelhetnünk. A Beállításokban az igazolás teljes szövegének eltárolását kérhetjük a megjelenési lap státus ablakában.

 

45. § (1) A társadalombiztosítási támogatással gyógyszert és gyógyászati segédeszközt rendelő szolgáltatók, orvosok e tevékenységüket olyan minősített számítógépes program alkalmazásával végzik, amely – külön jogszabályban meghatározottak szerint, a (2) bekezdésre is figyelemmel – az E. Alap, illetve a beteg számára legalacsonyabb anyagi terhet jelentő gyógyszerre és segédeszközre ajánlatot tesz.

 

A ProDoki gyógyszerlistájában az adott gyógyszert kijelölve vagy a nevére állva SHIFT+C billentyűkombinációval kérhetjük a gyógyszer anatómiai, terápiás és kémiai hatásával megegyező készítmények listáját. A listát többféleképpen is rendezhetjük, az oszlop fejlécekre kattintva, kék színnel emeli ki a program a TB támogatás szempontjából legolcsóbb gyógyszert. Ebben a listában a beteg számára legalacsonyabb anyagi terhet jelentő gyógyszer is megjelenik.

 

(2) A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés értékelése az ATC-kódokon belül rendelt gyógyszerek külön jogszabályban meghatározott, társadalombiztosítási támogatási, illetve térítési díj mutatójának figyelembevételével történik.

 

Várjuk Tisztelt Felhasználóink kérdéseit, észrevételeit is a fentiekkel kapcsolatban.