ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A segédeszközök nem csökkentik a közgyógy keretet

 

 Ez az elektronikus adatkapcsolat biztosítja a gyógyszertár számára a közgyógyellátásra való jogosultság és a rendelkezésre álló gyógyszerkeret megállapítását az OEP nyilvántartásából.

A gyógyászati segédeszközök kiváltásánál azonban továbbra is szükséges az igazolvány bemutatása. A gyógyszerész ellenőrzi a segédeszköz vényen és az igazolványon szereplő személyes adatok egyezőségét és az igazolvány érvényességét is. Tehát az ellátást kiváltó személy jogosultságát a segédeszköz kiadhatóságára – a gyógyszerekkel ellentétben –  nem az OEP nyilvántartásból ellenőrzik. A segédeszköz kiváltása elektronikus úton nem is kerül az OEP nyilvántartása felé jelzésre.

Felmerülhet persze mindenkiben a kérdés, hogy miért kell akkor az új közgyógyigazolásra mégis feltüntetni a segédeszközöket is. Ezen mi is elgondolkoztunk, összedugtuk a fejünket Felhasználóinkkal és arra jutottunk, hogy talán a keret elbírálásakor jelenthet plusz információt, de itt azonnal el is bizonytalanodtunk.

 

Mindenesetre ez azt jelenti számunkra, hogy

1. A jogcímfelajánlást új KGY-s beteg esetében a segédeszközöknél módosítani kell a ProDokiban.

2. A Gyógyszerfelhasználási statisztikánkban az aktuális Közgyógykeret lekérésekor is csak a gyógyszereket kell figyelnünk, a segédeszközöket nem.

Forrás: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,2340635&_dad=portal&_schema=PORTAL#m5