ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Fontos gyógyszerbiztonsági információkról szóló tájékoztató levél jelent meg a kombinált orális fogamzásgátlók felírásával kapcsolatban az Országos Gyógyszerészet Intézet (OGYI) honlapján „A kombinált hormonális fogamzásgátló készítmények közötti különbségek a tromboembóliával kapcsolatos kockázatok vonatkozásában, az egyedi kockázati tényezők fontossága és a tromboembólia jeleinek és tüneteinek felismerése” címmel. 

A levél − az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) és a forgalomba hozatali engedélyek jogosultjainak egyetértésével − a fogamzásgátlókat felíró orvosok és azon egészségügyi szakemberek számára készült, akik találkozhatnak az esetlegesen kombinált hormonális fogamzásgátlók által okozott tromboembóliával.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy a vénás tromboembólia (VTE) kialakulásának kockázata bármely kombinált fogamzásgátló készítmény alkalmazása esetén az első évben vagy a használat legalább 4 hetes megszakítása utáni újrakezdéskor a legnagyobb. A VTE kockázata ugyancsak nagyobb a hajlamosító tényezők megléte esetén. A VTE rizikófaktorok idővel változnak, és az egyéni kockázatot időről-időre újra kell értékelni. A tájékoztató levél ugyanakkor azt is kiemeli, hogy a tromboembóliák jelentős részét nem előzi meg semmilyen nyilvánvaló jel vagy tünet.

Az OGYI tájékoztató levele ugyanakkor nyomatékosan kiemeli azt is, hogy a kombinált fogamzásgátlók alkalmazása által nyújtott előnyök a legtöbb nő esetében messze felülmúlják a súlyos mellékhatások kialakulásának kockázatát.

Az egészségügyi szakembereknek a továbbiakban is jelenteniük kell a kombinált hormontartalmú fogamzásgátlók alkalmazásával feltételezhetően összefüggésbe hozható feltételezett mellékhatásokat az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (GYEMSZI-OGYI) a jogszabályi kötelezettségnek megfelelően, letölthető bejelentőlapon vagy online formában. (További tudnivalók itt találhatóak.)

A tájékoztató anyagok elérhetőek az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) honlapján is közvetlenül, a fontos gyógyszerbiztonsági információkról szóló tájékoztató levél (DHPC) – 2014 alatt.