ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A jóga segít a szívritmuszavaron

 

Az Amerikai Szívtársaság (AHA) szerint az Egyesült Államokban nagyjából 2,7 millió embert érint a leggyakoribb szívritmuszavarnak számító pitvarremegés, a fibrilláció, amikor a szív felső része, a pitvar ritmusos összehúzódás helyett szabálytalanul remegni kezd. Mindez jelentősen növeli az agyi érkatasztrófa kockázatát.

 

A Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban közölt tanulmány készítői szerint bár a pitvarremegéssel küzdőknek gyakran írnak fel különböző gyógyszereket a szívfrekvencia és szívritmus kordában tartása érdekében, ezek a szerek azonban nem mindenkinél hatásosak. Ilyenkor jöhet a képbe a jóga – húzták alá a kutatók a Kansasi Egyetem Orvostudományi Központjában dolgozó Dhanunjaya Lakkireddy által vezetett tanulmányukban.

 

Az eredmények tanúsága szerint a pitvarremegéssel küzdők esetében a jóga enyhíti a szabálytalan szívműködés tüneteit, a szorongást, a depressziót, és jótékony hatással bír a szívfrekvenciára, a vérnyomásra, illetve a minőségi élet egyéb feltételeire. A tanulmány 49 ember bevonásával készült, akik már átlagosan öt éve küzdöttek pitvarfibrillációval.

 

Első lépésként a kutatók három hónapig figyelték a résztvevők szívtüneteit, vérnyomását, szívfrekvenciáját, szorongásos és depressziós szimptómáit, illetve összességében nézve az általános életminőségüket. A tanulmány második szakaszában a páciensek három hónapon keresztül legalább heti két alkalommal jógaórákon vettek részt, és ugyanúgy beszámoltak a tüneteikről és közérzetükről. A tanulmány ideje alatt a résztvevők mindegyike állandó gyógyszeres kezelést is kapott.

 

A páciensek által jelentett – és a szívmonitor révén is megerősített – pitvarremegések száma az első fázisban mért négyről, kettőre csökkent a jógázás idején, míg a résztvevők átlagos szívfrekvenciája a kezdetekben mért percenkénti 67 dobbanásról, 61-62-re csökkent a második szakaszt követően. A résztvevők szorongásának súlyosságát mérő – húsztól-nyolcvanig terjedő – skálán a kezdeti 34 pontos átlagérték 25-re csökkent három hónapnyi jógázás után. Emellett a vizsgált személyek depressziós tünetei is enyhültek és az általános mentális egészségi állapotuk is javult.

 

A szakember szerint ahhoz, hogy a módszer valóban hatékony legyen, a jógát be kell iktatni a mindennapi életbe. Mint hozzátette: a gyakorlatok nem gyógymódot jelentenek, csupán kezelhetőbbé teszik a szabálytalan szívműködést és csökkenhetik a sürgősségin tett látogatások számát. A kutatók ugyanakkor rámutattak, hogy további vizsgálatokra lesz szükség a jóga egyéb pozitív hatásainak megerősítéséhez, illetve annak megállapításához, hogy a gyakorlatokkal csökkenteni lehet-e a gyógyszeres kezelést.
 

 

 

Forrás: index.hu