ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Október 10. A Lelki Egészség Világnapja

 

Napjainkra tudományosan is megalapozottá vált, hogy a lelki és a testi egészség elválaszthatatlan, kölcsönhatásban állnak egymással. A közelmúltban tudományos közlemények sora – kiemelten az agykutatás terén – bizonyította, hogy a test megbetegedését negatív lelki folyamatok előzik meg. De ez fordítva is igaz, hiszen a pozitív lelki folyamatok, és a mentális jólét a testi kondíciókat javítja.

 

Betegségek egész soráról bizonyították be megjelent tudományos közlemények, hogy pszichoszomatikus folyamatról van szó, vagyis az emberben zajló lélektani folyamatok mind negatív, mind pozitív irányba hatnak a fizikai állapotra. Az orvostudomány a test megbetegedéseinek legtöbbjére hatékony terápiát tud alkalmazni. Ám ezek nem lehetnek tartósan eredményesek, ha hatásukat gyengíti, vagy éppen ellene hatnak a páciens lelki folyamatai.

 

A saját belső erőtartalékok aktivizálása és gyógyulni akarás nélkül nincs az az orvos és hatékony terápia, amely visszaadja a beteg embernek az egészségét. De igaz ez a másik oldalról is: a mentális egészségben élő embert elkerülik, de legalábbis ritkábban találják meg a betegségek. Ha prevencióban gondolkodunk, jelenleg hajlamosak vagyunk csak a testre fókuszálni, pedig a kölcsönhatásból nyilvánvalóan következik, mennyire fontos a mentális, vagyis a lelki egészség szerepe a betegségek megelőzésében.

 

Szerencsére a lelki betegségek kezelésének tárháza manapság nagyobb, mint valaha. Sokkal többféle mentális betegségre, és a korábbiaknál lényegesen jobb hatásfokú terápiák állnak rendelkezésre, mint akár csak tíz évvel ezelőtt. A szakemberek számára is nagy meglepetést okozott az 1990-ben közzétett WHO világstatisztika, amely leírta, hogy az első tíz rokkantsági ok közül öt, tehát a fele mentális betegség. Ugyanez a statisztika világított rá, hogy a legtöbb rokkantság a világban depresszió miatt következik be.

 

Minden tizedik tartósan munkaképtelen ember diagnózisa depresszió. Ez a tünetegyüttes nem csak munkaképtelenné teszi az embert, hanem óriási anyagi terhet is ró az érintett személy családjára és a társadalombiztosítóra, nem beszélve arról, hogy a beteg életminősége nagyon megromlik. Újabb számítások szerint a kezeletlen depresszió 10-22-szer többe kerül a társadalomnak, mint a kezelése, beleértve a gyógyszeres és a nem gyógyszeres terápiát. Tudományos kutatások számadatokkal is alátámasztják, hogy a pszichoszomatikus betegség kezelése a mentális szakaszban sokkal olcsóbb.

 

 

Forrás: www.egerszeginfo.hu