ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Magyar tudósok nyerték az Agy-díjat

 

 

Az idegsejtek és az agy

 

Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György megosztva kapták az idei díjat széleskörű, mind elméleti, mind kísérletesen kiemelkedő színvonalú kutatásaikért, amelyek feltárták az agykéreg, különösen a tanulási és memória-folyamatokban kulcsfontosságú hippokampusz, ideghálózatainak szerveződését és működését"  – áll a díjat létrehozó és azt most első ízben odaítélő  Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány hivatalos indoklásában.

 

Mindhárom kutató Magyarországon született. Somogyi Péter Nagy-Britanniában, Buzsáki György az Egyesült Államok New Jersey államában él. Mindhárom tudós érdeklődési területe az a folyamat, ahogyan az idegsejtek hálózatai feldolgozzák az információt az agyban.

 

A hivatalos indoklásban szerepel, hogy „ezek a tudósok a kiemelkedően magas színvonalon művelt magyar tudományt szimbolizálják, amely a nehézségekkel és akadályokkal teli hosszabb történelmi periódusok után is megőrizte kiválóságát".

 

 

Gőzerővel kutatják

 

A tudományos világ egyik legnagyobb kihívását az agy információ-feldolgozó működésének megismerése jelenti. A hippokampusz, amely az agy halántéklebenyének középvonali oldalán található, kulcsszerepet játszik a térbeli tájékozódáshoz és a személyes tapasztalásokhoz fűződő emléknyomok kialakulásában.

 

Az utóbbi években jelentős előrehaladás történt az emberi hippokampusz működésének vizsgálatában, a személyes élmények elraktározásával való szoros kapcsolatának feltárásában, az állatokban pedig az idegsejtek és hálózataik szerveződési törvényszerűségének, aktivitásának leírásában. Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György kiemelkedő jelentőségű felfedezései elengedhetetlenek ahhoz, hogy megértsük, miként végzi el a tanuláshoz és emlékezéshez kapcsolt feladatait ez a nagy jelentőségű agyterület.

 

Ez a díj jelzi az egész tudományterület jelentőségét is, hiszen az idegtudomány fejlődése most jutott el oda, hogy viszonylag pontos információkat lehet adni a magasabb rendű idegi folyamatokkal kapcsolatba hozható idegsejthálózatok működéséről. Ide tartozik például a tanulás és a memória, vagyis a tapasztalatok bevésődése. Ma már sokkal inkább értjük a tanulási és a memória folyamatok egyes fázisaiért felelős idegsejthálózati aktivitás-mintázatokat, az agyi hullámtevékenységeket.

 

Forrás:index.hu