ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A magyar PC-k fertőzöttebbek az átlagnál

 

A Microsoft mintegy 600 millió számítógépről gyűjtött adatokat a legfrissebb biztonsági jelentéséhez. A Security Intelligence Report szerint az év elején megnövekedett fertőzöttségi szint a második negyedévre mérséklődött. Míg az év első három hónapjában ezer számítógépből majdnem 11-en talált fertőzést a Microsoft, addig a második negyedévre 9,6-re szorult vissza, ami éves összevetésben is hasonló fejlődést mutat.

 

Ez azt jelenti, hogy nagyjából a számítógépek 1 százalékán találtak fertőzést a cég szoftverei – kérdéses persze, hogy ehhez hogyan arányulnak a még fel nem fedezett kártevők. A globális átlag azonban nagy szórással rendelkezik. Magyarország a Microsoft adatbázisa alapján átlagon felüli módon fertőzött, bár a tendencia itt is kedvező az elmúlt hónapokban, a gépek több mint másfél százalékán talált a vállalat vírust, férget vagy más rosszindulatú programot, ami több tízezer számítógépet jelenthet itthon.

 

Összehasonlításképpen a szomszédban, Ausztriában ennek ötöde a fertőzöttségi szint, de még Csehországban, Szlovákiában és Romániában is sokkal jobb a helyzet, fele-harmada. A legfertőzöttebb országok közé tartozik Spanyolország, Tajvan és Törökország, ahol 3,3-3,7 százalék körüli a fertőzöttség már, míg lengyel barátaink is azok közé tartoznak, akik kevésbé ügyelnek gépeik tisztaságára, 2,2 százalékos az arány.

 

A legtöbb fertőzött számítógéppel rendelkező ország toronymagasan az Egyesült Államok. A Microsoft itt 9,6 millió számítógépről törölt kártevőket a cég biztonsági szoftvereivel, mint pl. a havi frissítéssel érkező eltávolító eszköz. A második Brazília lett, megelőzve Kínát, de nem sokkal maradt le Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság sem. A legelterjedtebb kártevők személyes adatokat igyekeznek ellopni, tipikusan bejelentkezési adatokat, vagy további utasításra várva botnetbe szervezik a fertőzött PC-t. A fertőzési gócpontok más földrajzi eloszlást mutatnak az áldozatokhoz képest, felülreprezentált Kanada, Hollandia és Izrael is.

 

Az interneten megtalálható és letölthető számos biztonsági cég tűzfala és vírusírtója is, például: NOD32, Kaspersky, Norton, AVG, Panda, stb. Vannak, melyek teljesen ingyenesen kínálják szoftvereiket letöltésre, és vannak próbaváltozatokat biztosító oldalak is. A próbaváltozatok letöltése után csak a telepítéskor meghatározott időtartamig fog teljes körű védelmet nyújtani a telepített program. Aki egy saját, vagy szolgáltatóházban lévő szerver ill. router mögött üzemelteti számítógépét, annak általában elég egy vírusírtót telepítenie, mert az előbb említett eszközök megvédik a betörésektől – bár a gépre letöltött kártevőktől már nem. Aki viszont egyszerű modemes(ADSL) vagy mobil internettel rendelkezik, annak érdemes komplett csomagot választania (vírusírtó+tűzfal). Korábbi cikkeinkben már szóltunk ezekről és működésükről.

 

Ezek melett az örök érvényű szabályt is be kell tartanunk "szörfözés" közben: nem szabad olyan oldalakra navigálni, amelyek tartalma csak egy kicsit is gyanús (túl sok a hírdetés vagy a felugró ablak). Ki kell kerülni a hírdetéseket, és mindenféle olyan linket, ahol irreálisan nagy nyereménnyel csábítanak a kattintásra minket. Az olyan oldalakat is érdemes elkerülni, ahol a tartalom megtekintését vagy letöltését csak egy online vírusellenőrzés után  engedélyezik. Ezeknek az oldalaknak a nagy része ugyanis ekkor fertőzi meg rendszerünket.
Az internet-használattól függően 1-2 havonta érdemes lefuttatni egy, a teljes gépet átfogó ellenőrzést. Ha vírus volt a gépünkön és sikerült leírtani, érdemes a legfontosabb helyeken megváltoztatni a belépési jelszavunkat, ami lehetőség szerint legalább 8 karakteres legyen, és tartalmazzon számot vagy írásjelet is.

 

Forrás: hwsw.hu, saját tapasztalat