ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Indikátor 10 - Stroke előfordulás

 

 

 

Indikátor 10

Stroke előfordulás

 

A háziorvosi szolgálatokhoz bejelentkezett 50 év és 74 év közötti biztosítottak közül a stroke-on átesettek aránya az elmúlt 5 évben. Egy TAJ számot az elmúlt 5 év során csak egyszer vesz figyelembe a rendszer. Ezt a mutatót csak felnőtt és vegyes praxisokban mérik.

 

A járó és fekvőbeteg intézmények rendszeresen jelentik az OEP felé a stroke-on átesett betegeket I64H0 diagnózis kóddal, ez képezi alapját a figyelésnek.

 

STROKE ELŐFORDULÁS ARÁNYA = HSZ stroke / BB50-74 * 100

 

HSZ stroke: adott háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 50 és 74 év közötti stroke-on áteset biztosítottak száma

BB50-74: adott háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 50 és 74 év közötti biztosítottak

 

Adatforrás: Járóbeteg és fekvőbeteg adatok

 

Szakmai információk Dr. Kőrösi László (OEP Alapellátási Főosztály) előadása alapján

 

 

– A stroke („szélütés”) valamely agyterület vérellátásának leromlásával jár.

 

– A stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, a daganatokon és szívbetegségeken túl a harmadik haláloki tényező.

 

– Kialakulása azonban megelőzhető megfelelő életvitellel, a magas vérnyomás karbantartásával, mozgással, a dohányzás elhagyásával, cukorbetegség megfelelő gondozásával, az érvédelem, a sztatin terápia kihasználásával.

 

– A betegség előfordulásának számos kockázati tényezője a még tünetmentes populáción lemérhetőek.

 

– A háziorvosi szolgálatok a kockázati tényezők kiszűrésével, illetve a kockázati csoportba tartozó biztosítottak folyamatos nyomon követésével a stroke előfordulása érdekében sokat tehetnek.

 

– Az indikátor azt vizsgálja, hogy az egyes háziorvosi szolgálatokhoz bejelentkezett biztosítottak közül milyen arányban vannak a stroke-on átesettek.

 

– Az összes indikátor között a legkeményebb formában minősíti a családorvos prevenciós tevékenységét, és eredményességét.