ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

In memoriam 3,5

 

Az 1960-as években az IBM által tervezett 8"-os lemezek már forgalomban voltak, 250 KB tárolására voltak alkalmasak. Nagyméretűek és nagyon sérülékenyek voltak. A Sony 1981-ben dobta piacra az akkor még nagy előrelépésnek számító mágneses adattárolási technikánalapuló találmányát, 3,5"-os méretben. Ez csak részben igaz, hogy az ő találmányuk.

 

A magyar számítógépes szlengben kisfloppy néven közismertté vált technika története sem lehetne teljes, ha nem lenne egy magyar vonatkozású szála. Jánosi Marcell, kit a magyar hardveripar Rubik Ernőjeként emlegetnek, 1974-re kifejlesztette a 3"-os floppy lemezt. A találmány híre gyorsan elterjedt a világban is. Olyan cégek jelentkeztek Magyarországon, mint a Toshiba, Commodore, Philips, Sony, Sagem. De a Budapesti Rádiótechnikai Gyár megtiltott mindenféle tárgyalást, mert a szocialista országok akkori egységes számítógépes rendszerében nem lehetett az imperialista világ rendelkezésére bocsátani ily szellemi terméket. 1981-ben elindult az eszköz próbagyártása MCD1 névvel, de sorozatgyártásba sajnos már nem került. Pedig a hetvenes években, floppy technológiában a Budapesti Rádiótechnikai Gyárnak – a világgal szemben, a magyar floppy javára – 1:10 arányú technológiai előnye volt! Az MCD1-es meghajtó térfogata alig haladta meg az 1 litert, miközben a háttértár kapacitása megegyezett 8"-os elődjével (250 KB).

 

Jánosi nevéhez rengeteg hasznos találmány fűződik. Magyarországon talán a legismertebb a Calypso márkanevű orsós magnó. A kislemez- próbagyártás során elkészült néhány ezer példányt az éppen akkor megjelenő mikroszámítógépekbe szerelték be Németországban. A neves cégek megkeresése ellenére sem védték le külföldön a találmányt és nem is fizették tovább a szabadalmi díjat. A védettség lejárta után szabadon hozzáférhetővé vált technikát mindenki lemásolta, finomította és saját találmányaként dobta piacra. Egyedül a japánok voltak azok, akik "Mr. Jánosi" ötleteként kezelték.

 

Ez a korszak zárult le most, és az orvosokat ez érzékenyen érintheti, mivel a jelentéseket a törvény betűje szerint még ezen a mágneses adathordozón kell beküldeniük. Ez a közeljövőben meg fog változni. AZ OEP-től kiszivárgott hírek szerint hamarosan mindenki Interneten keresztül adhatja le jelentését. Ez a módszer gyorsabb és megbízhatóbb lesz, az adataink nem fognak elveszni a postán, vagy megsérülni szállítás közben, és perceken belül eljutnak a címzetthez. Mi is várjuk és készülünk a technika új korszakának bevezetésére. A kislemezeinkből pedig tegyünk el emlékbe párat, hogy megőrizzük a számítástechnika hőskorszakának egy meghatározó darabját.

 

Forrás: wikipédia, origo.hu