ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Napirenden az on-line jogviszony ellenőrzés

 

Amit kiemelnék a kormányrendelet tervezet tartalmából:
Az egészségügyi szolgáltatóknak az egészségügyi szolgáltatás nyújtásakor az OEP által biztosított hozzáférés alapján a nyilvántartásban ellenőrizniük kell a jogosultság fennállását. Ha a nyilvántartási adatok szerint a jogosultság nem áll fenn, az egészségügyi szolgáltató írásban tájékoztatást ad erről a hiányosságról, továbbá arról, hogy az ellátást igénybevevő személy milyen módokon rendezheti jogviszonyát, miként teremthet jogosultságot megalapozó jogviszonyt, illetve mivel igazolhatja ennek fennállását. A tájékoztatás kiterjed a járulékfizetési kötelezettségre is, valamint arra, hogy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság hiánya esetén az egészségügyi ellátás térítési díj ellenében vehető igénybe. Az írásos tájékoztatás megtörténtét a szolgáltatást igénybe vevő személy aláírásával igazolja, ezt a dokumentumot az egészségügyi szolgáltató a dokumentáció részeként megőrzi. Az ellátott cselekvőképtelensége esetére esetén az aláírás pótlására az elszámolási nyilatkozattal kapcsolatos törvényi szabályok megfelelően alkalmazandók. Az egészségügyi szolgáltató a kötelezettség elmulasztása esetén az ellenőrzés és tájékoztatás elmulasztásával nyújtott egészségügyi szolgáltatás elszámolására nem jogosult.

Több megoldás is lehetséges a megvalósításhoz:
Sokan nem rendelkeznek a rendelőben (azonban otthon már igen) internetes eléréssel. Mivel az OEP garantálta egyelőre, hogy 24 órán belül nem történik változás a jogviszony érvényességében, ezért egy külső kis programmal, otthonról letölthető lenne az OEP nyilvántartása, és a rendelőben beolvasná a ProDoki ezt.

Minden olyan esetben automatikusan jelezne ellátáskor, ha az adott TAJ számmal rendelkező beteg jogviszonya az OEP nyilvántartása szerint érvénytelen.
Ha a rendelőben is van internet, a ProDokiból is lehetséges lesz közvetlenül meghívni az OEP szerverét, automatikusan is, és az éppen ellátott beteg jogviszonyát ellenőrizni. Ilyenkor nem a teljes nyilvántartást kérem le, hanem egyszerre csak egy jogviszony érvényességet kérek válaszként. Ha a jogviszony nem érvényes, akkor a program a tájékoztató cédulát is kinyomtatná.

Techinkai intelligencia:
A beteg jogviszony ellenőrzésének eredménye (Igen vagy Nem üzenet) közvetlenül a célállomásra érkezik. A sikeres szervezés záloga azonban nem csak a megvalósítás, hanem az is, hogy mennyire gyors és hatékony a kommunikáció az OEP szerver és a helyi számítógép között. Széles sávú internet kapcsolattal egész biztosan meggyorsíthatjuk az üzenetek és válaszok fogadását. És ezt a ProDoki hatékonyan képes feldolgozni.

 

És ha már a gyorsaságról beszélünk, a bevezetési határidő miatt (április 1.) a fejlesztés menete Nálunk is felgyorsult. A ProDoki Plus 4.48-as verziója (a 4.47-es az ügyeletek számára kötelező jelentéssel illesztett köztes verzió volt, amit csak azon Kedves Felhasználóinknak küldtünk ki, akik kérték ezt) készül és még a bevezetés előtt szeretnénk feltenni a szerverünkre, valamint kiküldeni Felhasználóinknak.